null Beeld

Brrr: het is de koudste septembermaand sinds 2001

Deze week een stamppot op tafel zetten en de verwarming een slag hoger draaien, is zo gek nog niet: het is namelijk sinds 2001 niet zo koud geweest in september als dit jaar.

Tessa Heinhuis

In De Bilt was de gemiddelde temperatuur deze maand 13,4 graden Celsius.

Fijne zon

In gemiddelde ‘septembers’ is dat toch nét een lekker graadje meer, namelijk 14,5 graden Celsius. Dit lage gemiddelde is met name te verklaren door het lage aantal warme dagen. Op slechts twee dagen kwam de temperatuur in september boven de twintig graden uit. Normaal gesproken telt deze maand zo ongeveer tien warme dagen. Aan het herfstzonnetje ligt het niet: die heeft zich prima laten zien. Over het hele land scheen de zon ongeveer 155 uur. Normaal gesproken is dat in deze maand zo’n 143 uur.

Best droog

Maar hoewel ‘t behoorlijk fris was, viel het wél mee hoe nat de maand was. De hoeveelheid neerslag wijkt met 88 millimeter regen niet veel af van het gemiddelde van eerdere jaren van 78 millimeter. Zoals vaak in een herfstmaand viel de meeste regen in de westelijke kustprovincies. Het droogst was de oostelijke helft van het land. We zijn bbbbbenieuwd naar de rest van de herfst en naar de winter. Als die deze koele maand volgen, kan het nog weleens serieus koud gaan worden.

Bron: Weer Online. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden