null Beeld

Brrr: oktober is sinds 1992 niet meer zo koud geweest

Trek nog maar een extra trui uit de kast: oktober is al 23 jaar niet meer zó koud geweest als dit jaar. 

Tessa Heinhuis

De herfst tot nu toe (gemeten vanaf 1 september 2015) is bovendien de koudste herfst sinds 1996.

Geen enkele straal

Het is namelijk sinds 1 september gemiddeld 11,9 graden Celsius tegen een normaal gemiddelde van 13,4 graden Celsius. Op sommige plekken in het land is het weer zelfs bijzonder somber: daar schijnt de zon helemaal niet. In het Gelderse Deelen en in Lelystad heeft de zon van 14 tot met 19 oktober zich totaal niet laten zien. Dat zijn maar liefst 6 zonloze dagen op rij en normaal zijn er in de hele maand totaal 4 of 5 zonloze dagen.

Bibberen

Het koudst was het deze herfst op 14 oktober met in Maastricht een maximum van 4,0 graden. Niet eerder werd het vóór 23 oktober al zo koud. De lage temperatuur werd veroorzaakt door de vroegste sneeuwval sinds 1975.

Lekker warm

Het grappige is dat we vorig jaar een héél warme oktober hebben gehad. Met een gemiddelde temperatuur van 13,4 graden Celsius eindigde oktober vorig jaar op de derde plek in de top 10 van zachtste oktobermaanden sinds 1901. Op vijf dagen werd het zelfs bijna tropisch warm: het was toen 20 graden of meer. De hoogste temperatuur werd behaald op 18 oktober in Ell in Limburg met maar liefst 24,3 graden.

Bron: Weer Online. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden