null Beeld

Bruin menstruatiebloed zou op deze aandoening kunnen wijzen

Soms kunnen kleine aanwijzingen je een heleboel vertellen over je gezondheid. Bijvoorbeeld de bruine kleur van je menstruatiebloed.

Online redactie Libelle

Gelukkig is het in veel gevallen niet iets om je zorgen over te maken, aldus gynaecoloog Kari P. Braaten. "Bruin bloed is gewoon oud bloed", stelt ze ons gerust. In uitzonderlijke gevallen is het niet helemaal gezond.

Spotting


Donkere, bruine afscheiding duidt op oud bloed en wordt ook wel ‘spotting’ genoemd. Vind je donker bloed in je maandverband, dan komt het hoogstwaarschijnlijk omdat het even in contact is geweest met de buitenlucht. Dit proces heet oxidatie. Maar heeft het bloed een bruinige kleur, meteen zodra het je lichaam verlaat? Dan zou het een andere oorzaak kunnen hebben.


Zwart bloed


Donkere afscheiding kan ook duiden op restjes bloed en slijmvlies die zijn achtergebleven na je vorige menstruatie. Het bloed kan een tijdje op een andere plek in je lichaam zijn blijven zitten of langzamer naar buiten zijn gekomen. Hierdoor heeft het veel tijd om te oxideren, waardoor het bloed bruin en zelfs zwart kan worden. Iedere vrouw verliest op haar eigen tempo het afgebroken baarmoederslijmvlies, je hoeft je hier geen zorgen over te maken.


IJzer


Een andere reden voor het ietwat donkere bloed? Dat kan zijn dat je te veel ijzer binnenkrijgt, of dit nu via supplementen is of via voeding, zoals spinazie. IJzer kan het zogeheten oxidatieproces in je lichaam versnellen, waardoor het bruin kleurt.

Geen menstruatie

Maar heb je last van bruin bloed buiten je cyclus of bijvoorbeeld na sex? Dan kan het een teken zijn van een schimmel- of bacteriële infectie, een soa of zelfs een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zegt verloskundige Pamela D. Berens. Op zo'n moment is het toch verstandig om bij je huisarts aan te kloppen.

PCOS

Daarnaast meent Berens dat het ook een teken kan zijn van het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Deze hormonale stoornis komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen. Bij PCOS is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. In sommige gevallen is er niet altijd een eisprong, waardoor je minder vruchtbaar kan zijn en onregelmatig kan menstrueren. Door het (soms) uitblijven van de menstruatie, verdikt het baarmoederslijmvlies en dit zorgt dan weer voor donkere afscheiding.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: womenshealthmag.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden