WA Beeld Brunopress
WABeeld Brunopress

Diversiteit

Buckingham Palace stelt diversiteitsquotum in: hoe divers is de staf van het Nederlandse koningshuis?

Buckingham Palace liet in een jaarrapportage weten een diversiteitsquotum in te stellen. Op dit moment is 8,5% van de eigen staf afkomstig uit een etnische minderheid. Dat getal moet eind 2022 gestegen zijn naar minstens 10% van het personeel. Maar hoe zit het met de diversiteit in de staf van het Nederlandse koningshuis?

Eva BredaBrunopress

Er werken bijna 300 mensen bij het Koninklijk Huis. Maar of dat een diverse groep is, is onduidelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat er geen data wordt bijgehouden over de diversiteit binnen het Nederlandse Koningshuis. Waarom is dat zo?

Nederlandse wet

Volgens de RVD komt dat door de Nederlandse wet. “Het is werkgevers in Nederland niet toegestaan gegevens bij te houden over de migratieachtergrond van medewerkers. Over die gegevens beschikt de Dienst Koninklijk Huis dan ook niet", luidt een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst aan Shownieuws.

Naar eigen zeggen houden de RVD en het Koninklijk Huis zich hiermee aan de richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming die in Nederland geldt.

Uitzonderingen

Toch klopt dit niet helemaal. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het wel mogelijk om informatie rondom migratieachtergronden van werknemers bij te houden. Er zijn namelijk uitzonderingen op de AVG-regels als het gaat om een uitzonderlijk geval. Het bevorderen van diversiteit valt daaronder.

Brits koningshuis

Buckingham Palace maakt op dit moment dus wel gebruik van de mogelijkheid om gegevens over de diversiteit van hun personeel op te slaan. Zeker nu het Britse koningshuis onder vuur ligt na aantijgingen over discriminatie door prins Harry en Meghan Markle.

Benieuwd hoe het Koninklijk Huis ontstond? We geven je een snelcursus.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Shownieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden