campingclusters Beeld Getty Images
campingclustersBeeld Getty Images

Campingclusters in opmars op Franse campings: “Afstand houden is te moeilijk”

De besmettingen in allerlei Europese vakantielanden lopen hoog op. Op Franse campings is er zelfs een geheel nieuw fenomeen ontstaan. Zogenaamde ‘campingclusters’, waarbij grote aantallen gasten besmet raken.

Anne-Flore MullerGetty Images

De zorgen onder campinggasten en personeel zijn dan ook groot.

Besmettingen

De besmettingsaantallen in Franse vakantiegebieden zijn hoog. De connectie tussen de vele toeristen in het geliefde vakantieland en deze cijfers is dan ook snel gelegd. Vooral in het Middellandse Zeegebied, langs de Atlantische kust en in Parijs loopt het aantal besmettingen in rap tempo op. En dat zijn precies de favoriete vakantiebestemmingen van vele toeristen.

Feestvakantie

“In departementen waar veel toeristen komen is het moeilijker om afstand te houden”, verklaart arts en regeringsadviseur Olivier Guérin aan het AD. Hij ziet dat de besmettingen voornamelijk plaatsvinden onder jongeren van 20 tot 29 die op een zogenaamde 'feestvakantie’ naar Frankrijk gaan.

Campingclusters

Maar ook campingclusters steken de kop op. Hierbij wordt het virus op een camping overgedragen onder de campinggasten en het personeel. Dit werd onder andere gezien op meerdere campings bij in de badplaats Vendée. “We hebben daar 82 besmettingen geconstateerd. Daarvan waren er 54 onder het personeel en 28 onder klanten’’, aldus de regionale gezondheidsdienst. Reizen naar Frankrijk mag nog steeds. Alleen een negatieve testuitslag is vooralsnog vereist om het land te betreden.

Angst voor besmetting

Het resultaat van dit nieuwe fenomeen: mensen zitten meer op hun eigen campingplek, doen minder mee met activiteiten en hebben minder contact met andere gasten. De angst om besmet te raken op de camping overheerst, meldt epidemiologe Alexandre Mailles.

Pass sanitaire

Voor velen is de hoop gevestigd op de ‘pass sanitaire’, een pas die alleen volledig gevaccineerden toegang geeft tot plekken waar veel mensen samenkomen. Campings vallen daar ook onder. Mogelijk hiermee de zogenoemde campingclusters teruggedrongen kunnen worden. Maar wanneer en óf de Franse regering deze pass sanitaire doorvoert, is nog niet bekend.

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden