null Beeld

PREMIUM

Carlo Boszhard is chef kattenbak: "Is het niet schoon, wippen ze een drol uit de bak"

Vandaag is het Wereld Kattendag. Niet alleen wij, maar ook menig bekende Nederlander is gek op de pluizige beestjes. Tommie (9), Lillie (8), Peppie (7) en Lotje (6) zijn de katten van presentator Carlo Boszhard (51) en partner Herald. Ooit was Carlo een hondenman, nu is hij kattengek.

Redactie

“Het gaat nu weer goed, maar de katten waren behoorlijk ziek. Maagvirus. Elke week werd er een ziek. Dachten we de ellende achter de rug te hebben, ja hoor, begon de volgende. Gelukkig zijn ze nu allemaal beter, want we maakten ons grote zorgen. Ik ben opgegroeid met honden: een golden retriever en twee teckels. Tot Herald over katten begon. Hij was bij de dierenwinkel geweest en liet me een foto zien: Tommie. ‘We gaan alleen kijken’, zei ik nog. Maar toen ik in de winkel vroeg of ik Tommie mocht vasthouden en hij als een gek ging knorren, zei ik meteen: ‘We nemen hem.’ Tommie is echt een mensenkat, een allemansvriend. Hij gaat ook vaak even langs mijn ouders die naast ons wonen.

Lillie kregen we als tweede. Ze was als enig poesje over in de dierenwinkel. Onze zen-poes, zo lief en sierlijk. De katten zijn ons alle vier even lief natuurlijk, maar Lillie is extra bijzonder. Ze is wel een prinsesje. Waag het niet een plakje kip op de grond te gooien. Dan kijkt ze je aan met zo’n blik: Moi? Van de grond?

Chef kattenbak

Liepen we zeven jaar geleden wéér in de dierenwinkel en ja hoor, er was er weer eentje over. Peppie, helemaal in de war omdat zijn twee zusjes net verkocht waren, sprong paniekerig rond in zijn waterbak. Pep, onze autist, is van de rituelen maar ook heel knuffelig. Na zijn castratie is hij angstiger geworden, soms vinden we hem terug onder een bank of stoel. Als ik naar boven ga en een boek pak, loopt Peppie mee, gaat op zijn rug liggen en dan moet ik zijn buik kriebelen. Dan kirt hij het uit: pootjes omhoog en verliefd kijken.

Doorbitch Lotje, onze jongste, ligt voor de slaapkamerdeur de andere katten weg te kijken. Rond half acht maakt ze ons wakker, dan moeten we eruit, geven we ze eten en wil Lotje nog even knuffelen in bed.

Ons huis staat in het teken van de katten. Als we met vakantie gaan, komt er iemand in huis om bij de katten te zijn. Mensen vragen weleens of ons huis niet vies is met vier katten. Nee. Katten zijn schoon en lief. Ze wassen zich de hele dag. En ik ben chef kattenbakken. Die moeten echt schoon zijn, ik kan niet tegen vieze, stinkende kattenbakken. Trouwens, als het niet brandschoon is, wipt een of andere onverlaat uit protest een drol uit de bak.

Eigen karakter

De katten terroriseren ons ook, als we niet oppassen. Van Lotje mogen we geen schoenen in de huiskamer zetten, zij spritst er dan zo overheen. Verder hebben we ze goed opgevoed, ze luisteren ook echt naar hun naam. Maar we boffen ook wel met hun karakters.

Twintig jaar geleden had ik een bijzondere gast in mijn programma Monte Carlo, Erwin Vos van Stichting Dierenhulp. Hij sprak zo enthousiast over dieren dat ik ambassadeur werd van zijn stichting. Heel verdrietig dat ze het nu zo zwaar hebben, omdat mensen door de coronacrisis minder kunnen doneren. Doordat we zelf katten hebben, ben ik nog meer begaan met andere dieren. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Dat ze elk zo’n eigen karakter hebben, vind ik ontroerend. We verdelen onze liefde over de katten, over alle vier. Ze hebben het echt nodig, net als mensen.”

Tekst: Els Meyer. Fotografie: Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden