null Beeld

Carola Schouten oogstte steeds meer bewondering onder kijkers ‘Zomergasten’

Het eerste half uur waren kijkers nog niet laaiend enthousiast over zomergast Carola Schouten. Gedurende de avond kregen ze echter steeds meer bewondering voor de minister van Landbouw.

Demi Schoenmakers

Carola Schouten is als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Ze wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dat veel stikstofuitstoot zou schelen. De minister kreeg het afgelopen jaar veel te maken met boze boeren en heftige demonstraties. Ook zondag stonden er 15 boeren van Farmers Defence Force met hun trekkers bij het Mediapark.

Kwetsbaar

Aan tafel bij presentatrice Janine Abbring probeerde Carola uit te leggen hoe ingewikkeld het is om een op hol geslagen landbouwsector weer 'gezond' te maken. In eerste instantie reageerden Twitteraars in nog wat teleurgesteld over het optreden van Carola in Zomergasten, maar al snel zagen ze een oprechte, kwetsbare en integere minister. Dat leverde haar veel bewondering op.

Fout of fout

Dit kwam doordat Janine vooral in het laatste uur steeds dichterbij durfde te komen, waardoor het gesprek persoonlijker werd. Wanneer Janine haar 'een spagaatminister' noemt, omdat ze altijd tussen landbouw en natuur in staat, is Carola zichtbaar geraakt. Ze vertelt dat je als politicus voor vele keuzes komt te staan. "Vaak zijn het keuzes die aan allebei de kanten pijn doen, ingewikkeld zijn. En dan moet je kiezen tussen fout en ook fout. Pijnlijk of pijnlijk. Je kunt daar niet van weglopen", legt ze uit. "Als iets een makkelijk besluit is, komt het niet op mijn bureau.”

Worsteling

Carola wist uiteindelijk de juiste snaar bij de kijkers thuis te raken. Kijkers vinden vooral mooi hoe de minister zich zo open en kwetsbaar op durfde te stellen. "De mens achter deze minister is een integer mens. Of je het nu wel of niet eens bent met haar beleid. Ze had het lef om zich kwetsbaar op te stellen", en "een politica die haar worsteling en diepste drijfveren durft te tonen, klasse!", reageerden kijkers.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Zomergasten, Twitter. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden