null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Caroline Tensen in tranen bij heftigste ‘Five Days Inside’ tot nu toe

De laatste aflevering van ‘Five Days Inside’ is zowel bij de kijkers als bij presentatrice Caroline Tensen erg hard binnengekomen.

In de aflevering van dinsdagavond was te zien hoe Caroline op bezoek ging bij mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Op de Hartenberg in Wekerom zijn woede-uitbarstingen, automutilatie of brandstichting dagelijkse kost en ook Caroline ontkomt hier niet aan.

Tijdens haar verblijf bij de KOB, de kortdurende observatie- en behandelafdeling, maakt ze het nodige mee.

Complexe zorgvraag

Op de afdeling wordt onderzocht wat cliënten nodig hebben om goed te functioneren. Het team werkt met mensen die door hun complexe zorgvraag nergens meer terecht kunnen. Caroline krijgt dan ook vooraf te horen dat de bewoners vaak ontoerekeningsvatbaar zijn, maar desondanks hoopt ze wel contact met hun te kunnen maken. “Ik vind het heel spannend, maar heb er ook zin in,” zo vertelt ze voor haar bezoek nog in de camera.

“Het is te veel”

Caroline komt onder andere in contact met bewoonster Sam van 18, die 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden. Sam was toen ze binnenkwam suïcidaal, iets wat ook duidelijk te zien is aan haar arm vol littekens. Hoewel ze inmiddels is gestopt met snijden, gaat het op de vierde dag van Caroline helemaal mis: Sam besluit zichzelf toch weer pijn te doen en slaat ook nog eens haar hele kamer kort en klein. De jonge vrouw moet uiteindelijk door maar liefst vier man in bedwang worden gehouden. Caroline kan het bijna niet aanzien: “Het is te veel. Ze moest zo erg huilen. Mijn hart brak.”

Heftige situatie

Caroline is vooral erg onder de indruk van de inzet van de begeleiders, die dag en nacht voor de cliënten klaar staan. Als één van de bewoners vroeg in de ochtend helemaal doorslaat, proberen de begeleiders met het nodige geduld de situatie weer onder controle te houden. Caroline weet echter niet wat ze meemaakt. “Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Ik sta helemaal te trillen, dit is zo heftig,” zo vertelt ze door het geschreeuw heen.

Reacties Twitter

Als de presentatrice na de vijf dagen terugblikt, is ze duidelijk aangeslagen. “Het was een bewogen week, maar wel mooi. Wat ik allemaal gezien en meegemaakt heb, dat ga ik nooit meer vergeten. Ik ben ongelofelijk dankbaar voor mijn eigen leven.” vertelt ze in tranen. Caroline blijkt niet de enige te zijn die onder de indruk is van de situatie: op Twitter wordt er meelevend gereageerd op de aflevering en dan ook met name op het goede werk van de begeleiders:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL 4. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden