Geld Beeld Getty Images
GeldBeeld Getty Images

Cash pinnen? Dat kan je geld gaan kosten

Het wordt je in deze tijden niet makkelijk gemaakt als je liever geld op zak hebt dan met pin betaald. Banken mogen namelijk extra kosten rekenen voor het opnemen van grote bedragen contant geld. Maar ook kleine bedragen worden steeds vaker in rekening gebracht.

Suzanna TimmerGetty Images

De Geschillencommissie van klachteninstituut Kifid heeft maandag bepaald dat banken dit mogen doen. In dit geval gaat het om een zaak waarbij grotere bedragen een rol spelen. Klanten van de ABN AMRO moeten al sinds 1 juli 2021 betalen als ze meer dan 12.000 euro per jaar willen opnemen. Twee klanten van ABN AMRO waren hier niet van gediend en klaagden tevergeefs bij het Kifid.

Pinnen

Voor elke opname die boven de 12.000 euro per jaar uitkomt moeten ABN-klanten 5 euro plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag betalen. De klanten vonden de maandelijkse standaard kosten die iedereen al heeft voor een betaalrekening al meer dan genoeg.

Volgens het Kifid moet er een geldige reden zijn voor het rekenen van de extra kosten, maar heeft de bank die wel. Want bij het opnemen van zulke grote bedragen ziet de bank “veel dubieuze betalingen”. Maar de klanten vonden ook dat de bank zelf verantwoordelijk is voor het opsporen van witwaspraktijken.

Het kan hard oplopen

Maar ook worden steeds vaker voor kleinere bedragen pinnen kosten in rekening gebracht, vertelt budgetcoach Corine Langeveld aan Hart van Nederland. “De tarieven zijn nog niet bij alle banken bekend, maar als je student bent, mag je twaalf keer gratis pinnen. Daarna betaal je 80 cent per transactie. Dan gaat het heel hard oplopen.”

Arian Vliegenthart van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) vreest dat vooral mensen met een kleiner budget in de problemen gaan komen. “Contant geld is voor sommige mensen dé manier om het huishoudboekje te voeren. Bepaalde groepen mensen worden op kosten gejaagd, zoals ouderen. Of mensen die leefgeld krijgen.”

Bron: Hart van Nederland/ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden