null Beeld

PREMIUM

Chantal Bles: “Ik hoop een steun te zijn voor ouders van kinderen met kanker”

Chantal Bles (35) is personal shopper en ambassadeur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Ze is getrouwd met autocoureur Robert Doornbos en moeder van Jada (4) en Josh (1).

We zitten in de showroom van haar ouders in het World Fashion Center; zij runnen een mode-agentschap met ruim 20 merken. Hier is Chantal opgegroeid en speelde ze als klein meisje tussen de kledingrekken. "Dat was nog in de tijd dat we mannequins hadden die de kleding aan de inkopers toonden. Daar zat ik met grote ogen naar te kijken. Het hoogseizoen viel in de zomervakantie, dan gingen mijn broer en ik altijd naar opa en oma, die een huisje in Loosdrecht hadden. Daar leerde ik zeilen - hartstikke leuk, maar veel liever ging ik mee naar kantoor. Gezellig in de buurt van mijn ouders, een beetje helpen met koffiezetten, printen en opruimen. En maar kijken naar al die mensen."

In een oogopslag

Misschien, zegt ze, is toen wel de basis gelegd van haar belangstelling voor mensen - een interesse die haar later goed van pas kwam in de tv-wereld. Ze was nog geen 17 toen ze de jury, presentatoren en deelnemers van Popstar: the Rivals mocht aankleden. "Als meisje wilde ik een zang- en danscarrière, maar tijdens de vooropleiding kwam ik er al snel achter dat ik best lekker kon zingen, maar ook weer niet geweldig. En ik had er ook niet alles voor over om de top in de danswereld te bereiken. Mijn zusje Danie was toen al stylist en zei tegen me: ‘Als jij nou visagist wordt, kunnen we ons samen verhuren als duo.’ Ik was altijd erg van de make-up, dus toen ben ik een visagie-opleiding gaan doen."

Dat Bles-duo is er nooit gekomen, maar via Danie rolde ze wel de tv-wereld in, eerst als visagist en later als stylist. Danie is, zegt Chantal, veel meer een modemeisje. "Zij heeft een heel eigen stijl. Mijn sterke punt is dat ik goed naar mensen kan kijken. Ik kan bedenken wat voor type ik voor me heb en wat diegene zal staan. Het is een indruk die ik krijg, een oogopslag die ik zie. Het gaat me niet om mijn eigen stijl of smaak, maar om wat bij die ander past."

Dochtertje met nierkanker

Ze was zwanger van haar zoontje Josh toen bleek dat haar dochtertje Jada, toen 2 jaar, nierkanker had. Haar man Robert Doornbos is autocoureur en werkt deels in Monaco. Het overgrote deel van de zorg voor hun doodzieke kind kwam daardoor op Chantal neer. Ze zegt: "Mijn psychologisch inzicht kwam goed van pas in die periode, ik wist intuïtief hoe ik met Jada moest omgaan. Alleen toen ze een sonde kreeg en kaal zou worden vanwege de chemo, heb ik raad gevraagd aan de deskundigen in het ziekenhuis hoe ik haar daarop kon voorbereiden."

Positief voorbeeld

Inmiddels is Jada gezond verklaard en kan Chantal weer aan werken denken. Ze is ambassadeur geworden van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. "Ik doe interviews, spreek op gala’s en hoop een steun te zijn voor andere ouders die meemaken dat hun kind kanker krijgt. Aan hen wil ik meegeven: je bent niet alleen. En ik kan ze een positief voorbeeld geven: het gaat goed met Jada, en Robert en ik zijn nog steeds bij elkaar. Dat is lang niet vanzelfsprekend: 80 procent van de stellen met een ziek kind gaat scheiden. Terwijl wij juist meer naar elkaar toe zijn gegroeid en onze liefde alleen maar sterker is geworden."

Blij en zelfverzekerd

Naast haar ambassadeurschap wil ze zich vooral toeleggen op personal shopping. "Ik help graag mensen die niet zo goed weten welke kleding ze staat en wat ze moeten aantrekken. Dat gaat vaak verder dan nieuwe kleren; het gaat om het totaalplaatje. Dat begint met het intakegesprek bij de klant thuis, daar kijk ik goed om me heen. Aan een huis kun je al zien hoe iemand in elkaar steekt. Is het er netjes, een georganiseerd rommeltje of écht een troep? Staan er veel persoonlijke spullen, is het er donker of juist kleurrijk? Je wilt niet weten hoe blij en zelfverzekerd je mensen kunt maken wanneer je ze een handje helpt met hun kledingstijl.

Zo had ik een klant die nogal in de put zat. Haar man ging vreemd, haar huwelijk liep slecht, ze zat niet lekker in haar vel. Ze vroeg aan mij: ik zou meer sexy en cool willen zijn, wil je me helpen? We zijn aan de gang gegaan met een kapper, make-up, kleren, alles. Een jaar later kreeg ik een appje van haar over hoe dankbaar ze was, dat ze zich weer zoveel zekerder voelde en weer naar zichzelf durfde te kijken. En dat haar man en zij elkaar weer hadden gevonden. Ik kreeg tranen in mijn ogen: mijn missie was geslaagd."

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Esmee Franken

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden