null Beeld

Cheeta’s uitgebroken in safaripark + nog 5 ontsnappingen

In Beekse Bergen zijn gisteren twee jachtluipaarden ontsnapt. Het is niet de eerste keer dat een dier uit een Nederlandse dierentuin is weggelopen. Zes ontsnappingen op een rij.

Helene van Santen

1. Jachtluipaarden

https://youtu.be/SIS8SbMVT-w

Jachtluipaarden zijn prachtige dieren om te bekijken. Dat wil zeggen, zij achter een hek en jij veilig aan de andere kant. Als ze ineens losbreken is dat toch een ander verhaal. Gistermiddag ontsnapten twee cheeta's in safaripark De Beekse Bergen uit hun verblijf. De poort tussen hun verblijf en de neushoornvlakte bleef onverwacht openstaan nadat een verzorger erdoorheen was gereden. Met 80 kilometer per uur sprintten de dieren weg. De verzorgers wisten de jachtluipaarden gelukkig snel terug te drijven naar hun eigen verblijf. Sandra van Dijk was met haar twee zoontjes in de Beekse Bergen toen recht voor haar neus de cheeta's ontsnapten. "Opeens renden de jachtluipaarden rakelings langs ons heen. Wat een spanning", vertelde zij aan RTL Nieuws.

2. Bokito

https://youtu.be/RICvxpWSrAw

In 2007 werd Bokito uit Blijdorp wereldnieuws. De gorilla ontsnapte door over de gracht die zijn verblijf omringt heen te springen. Hij viel een vrouw aan die met bijtwonden werd overgebracht naar het ziekenhuis. Dagenlang was de ontsnapping van Bokito nieuws: er werd volop gespeculeerd over de vrouwelijke bezoeker die verliefd zou zijn geweest op de aap. Bokito verblijft overigens nog steeds in Blijdorp: hij is inmiddels vader van zes kinderen.

3. Twintigduizend bijen

null Beeld


In 2012 was Dierenpark Amersfoort in één dag 20.000 dieren armer. Een bijenkolonie besloot namelijk om ergens anders haar geluk te gaan zoeken. De hele zwem vloog gezamenlijk weg. Het komt vaker voor dat bijenkolonies verhuizen: de bijenkoningin neemt dit besluit als de zwerm te groot wordt.

4. Pinguïns

null Beeld

Stap je even je tuin in, staat er ineens een pinguïn. Het overkwam een inwoner van Emmen, die op een halve kilometer van Dierenpark Emmen woont. Twee pinguïns ontsnapten in 2010 uit de dierentuin: beide konden worden gevangen door verzorgers.

5. Kleine panda

null Beeld

Begin dit jaar ontsnapte een kleine panda uit Artis. Medewerkers van de Amsterdamse dierentuin hebben urenlang naar het dier gezocht: uiteindelijk vonden ze hem in een boom in een woonwijk. De kleine panda werd verdoofd door een dierenarts en met een vangnet uit de boom gehaald. Het dier is een deugniet: in 2011 ontsnapte hij ook al eens uit zijn verblijf.

6. Pelikanen

De dieren die verreweg het vaakst lijken te ontsnappen zijn pelikanen. Dat is misschien niet zo gek, want ze kunnen natuurlijk vliegen. Veel dierentuinen wieken de vogels daarom regelmatig kort. Maar soms zijn ze daar te laat mee, en gaan de pelikanen op avontuur. In 2006 hield een ontsnapte pelikaan uit Artis, door de Amsterdamse zender AT5 omgedoopt tot Snelle Pelle, de gemoederen dagenlang bezig. Ook in 2008, 2010 én 2012 ontsnapten er pelikanen uit de dierentuin. In 2010 was het eveneens raak in de Beekse Bergen.

Zo vang je een pelikaan:

Beeld: iStock, ANP, Artis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden