Chewy Bagel-bolletjesbrood Beeld Libelle
Chewy Bagel-bolletjesbroodBeeld Libelle

Chewy bagel-bolletjesbrood

Verhit de oven tot loeiheet en bak de broodjes bruin. Tot het hele huis geurt naar versgebakken brood en de korst ultrakrokant is.

Bakken

1 brood | Bereidingstijd 45 min. | Oventijd 40 min. | Wachttijd 2 uur of 1 nacht

Dit heb je nodig voor het brood:

  • 2 el golden syrup of honing
  • 8 g verse gist
  • 250 ml lauw water
  • 400 g patentbloem
  • 2½ tl zeezout (8 g)
  • olie voor invetten

Dit heb je nodig voor het waterbad:

  • 3 el maïzena
  • 180 ml water
  • 2 tl bakingsoda
  • 2 tl zeezout
  • 2 tl honing of golden syrup

Voor de topping gebruik je sesam-, maan- en ­karwijzaad

Extra: Een kneedmachine (optioneel) en een cakeblik

Zo maak je het:

  1. Meng in de kom van de kneedmachine honing, gist en water en laat 10 minuten staan.
  2. Voeg bloem en zout toe en kneed het deeg 6-8 minuten door op lage stand (met de hand 10-12 minuten).
  3. Pak een stukje deeg en trek het voorzichtig uit elkaar. Het deeg is genoeg gekneed als het mooi dun uitgetrokken kan worden, maar niet scheurt. Ga nog enkele minuten door met kneden als dit niet het geval is.
  4. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 1½ uur ­rijzen op kamertemperatuur (of leg het in de koelkast tot de volgende dag).
  5. Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm ze tot platte hamburgers op een met bloem bestoven werkvlak. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.
  6. Vet ondertussen de cakevorm in en bestrooi met sesam-, maan- en karwijzaad.
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  8. Meng de maïzena met het water in een pannetje en breng al roerend aan de kook tot een papje. Haal de pan van het vuur.
  9. Breng een ruime pan met 2-3 liter water aan de kook en voeg de bakingsoda, zout en honing toe.
  10. Kook de deegbollen per 2 of 3 aan beide kanten 1 minuut (het tellen begint pas als ze boven komen drijven, draai ze tussentijds om). Laat ze uitlekken op een droge theedoek.
  11. Zet de bolletjes rechtop in de bakvorm, besmeer met het maïzena-papje en bestrooi met extra zaadjes. Herhaal dit met de andere deegbolletjes, tot de hele bakvorm vol zit.
  12. Bak het bagelbrood in 35 à 40 minuten goudbruin en gaar. Laat volledig afkoelen en serveer met toppings naar wens.

Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Ernie Enkelaar | Receptuur: Victor de Launay

Ben je op zoek naar nog meer lekkere recepten? Lees dan ook eens de Libelle Lekker. Koop hier het laatste exemplaar.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden