null Beeld

Chocolade-karamel-meringue taartjes van Yvette van Boven

Alsof ze rechtstreeks van een banketbakker komen. Maak kleine taartjes of ga voor een grotere: allemaal precies even lekker.

Voor 6 taartjes of 1 grotere van 22 cm doorsnee

Dit heb je nodig voor de taartjes:

  • 150 g roomboter
  • 300 g brosse koekjes (bv. speculaasjes)
  • 1 eidooier, bewaar het wit.
  • 150 g pure chocolade, grofgehakt
  • 125 g roomboter
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 75 ml slagroom
  • 1 el vanille-extract
  • ½ tl zeezout
  • evt. wat cacao voor de garnering
  • 3 eiwitten
  • 225 g suiker.
  • 1 pievorm van 22 cm doorsnee met losse bodem (of 6 kleinere vormpjes)
  • crèmebrûléebrander

Zo maak je de chocolade-karamel-meringue taartjes:

  1. Vet de vorm(pjes) in.
  2. Knip een vel bakpapier op de maat van de bodem(s) en vet dat ook in.
  3. Smelt de boter.
  4. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of in een stevige plastic zak (knoop dicht en sla met een deegroller op de zak tot de koekjes verkruimeld zijn).
  5. Meng de gesmolten boter met het koekjeskruim en de dooier en druk het mengsel gelijkmatig uit over de bodem en de randen van de vorm. Zet 15 min. in de koelkast om op te stijven.
  6. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C en bak de bodem 12 min. voor. Laat hem afkoelen.
  7. Bestrooi de bodem met de gehakte chocoladestukjes.
  8. Meng in een steelpan de boter, bruine suiker en slagroom op zacht vuur tot de suiker is opgelost en de boter gesmolten.
  9. Roer het vanille-extract en het zout erdoor.
  10. Zet de taartvorm(pjes) op een bakplaat. Giet de warme saus over de stukjes chocolade en schuif de taart(jes) voorzichtig in de oven. Bak ca. 25 min. (of bij kleine taartjes ca. 18 min.) tot de karamel langs de randen heftig borrelt, maar het centrum van de taart nog net niet.
  11. Klop voor het schuim de eiwitten met 25 g suiker en wat zout stijf. Smelt de rest van de suiker met 3 el water in een steelpan tot een siroop.
  12. Giet de hete siroop al kloppend bij het eiwitschuim en blijf kloppen tot het schuim handwarm aanvoelt. Spatel het dan op de afgekoelde taart.
  13. Brand de bovenkant van de taart af met een crèmebrûlée-brander of zet de taart enkele seconden onder een hete grill op 200 °C. Houd hem in dat geval goed in de gaten, hij kan snel aanbranden.

Bereiden: 30 min. Wachten: 12 min. Bakken: 30-40 min.

Kcal: 450 p.s.

Tekst & receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Noni Kooiman.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden