Chocoladetaart met praliné

Gulsah

Onlangs was ik in de bibliotheek bij de culinaire afdeling :) Ja hoor, ik was weer verdwaald tussen die prachtige boeken met recepten voor cupcakes, chocolade-gerechten, bonbons etc. Zo heb ik een boek meegenomen nl: Het Grote Larousse Chocoladeboek van Le Cordon Bleu – Academie D’Art Culinaire De Paris! Tjah, de naam zegt het al ;)

Na een uur doorbladeren in het dikke boek besloot ik Chocoladetaart met praliné te maken.

De calorien die ik binnenkrijg heb ik zeker over voor deze heerlijke taart!

Nu de feestdagen ook bijna naderen besloot ik deze recept met jullie te delen. Ik zou zeggen ‘Just Enjoy’!

Voor 10 å 12 personen

Bereiding: 1 uur

Koelkast: 1 uur

Baktijd: 20 å 25 min.

Voor het zanddeeg met amandelen

- 100 g zachte boter

- 20 g amandelpoeder

- 175 g bloem (gezeefd)

- 1 snufje zout

- 65 g poedersuiker

- 1/4 zakje vanillesuiker

- 1 ei

Voor de chocoladecrème met praliné

- 400 g pure chocolade

- 4 dl room

- 60 g praliné

- 1 of 2 druppels vanille-extract

- 90 g boter

Voor de gekaramelliseerde amandelen en hazelnoten

- 0,5 dl = 50 ml water

- 100 g fijne kristalsuiker

- 50 g hele amandelen

- 50 g hele hazelnoten

- 10 g boter

Bereiding

Het zanddeeg met amandelen: kneed met uw vingertoppen de zachte boter met het amandelpoeder, de gezeefde bloem, het zout, de poedersuiker en de vanillesuiker tot een korrelig deeg. Voeg het ei toe en kneed het deeg tot een bsl. Druk hem een beetje plat en wikkel hem in huishoudfolie. Leg het deeg 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (thermostaatstand 6). Beboter een rechthoekige vorm van 25 x 10 centimeter. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Snijd er een rechthoek van 30 x 15 centimeter uit en bekleed de vorm. Zet de taartbodem 10 minuten in de koelkast.

Bedek het deeg met een stukje bakpapier en verdeel er een laagje gedroogde bonen (of rijst) overheen. Bad de bodem ongeveer 10 minuten in de oven totdat het deeg licht goudgeel kleurt. Haal de vorm uit de oven, verwijder het bakpapier en de gedroogde bonen (of rijst). Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden (thermostaatstand 5-6) en zet de taartbodem nog 10 tot 15 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin van kleur is. Laat hem vervolgens op een rooster afkoelen.

De chocoladecrème met praliné: hak de chocolade in grove stukken en doe ze in een kom. Breng de room aan de kook en schenk hem over de chocolade. Meng het goed door. Voeg de praliné, het vanille-extract en de boter toe. Giet de crème op de taartbodem en plaats hem 20 minuten in de koelkast.

De gekaramelliseerde amandelen en hazelnoten: breng het water met de suiker aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken (tot de kookthermometer 117 graden aangeeft). Haal de pan van het vuur, voeg de amandelen en de hazelnoten toe en meng het geheel goed door zodat de suiker kristalliseert en de nootjes met witte poeder bedekt worden. Zet de kookpan op zacht vuur en laat de suiker karamelliseren. Voeg dan de boter toe. Spreid de gekaramelliseerde amandelen en hazelnoten uit op een stuk bakpapier en beweeg ze met een spatel heen en weer zodat ze afkoelen. Wrijf de afgekoelde nootjes tussen uw handen om ze van elkaar af te halen en verdeel ze voor het serveren over de taart.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden