null Beeld

Colin (38): “Eigenlijk wist ik mijn hele leven al dat er iets niet klopte met mijn lichaam”

Rosi en Colin zijn al 10 jaar bevriend en hebben veel meegemaakt. Ze gingen tegelijkertijd een moeilijke periode in, maar hielpen elkaar er steeds bovenop. Colin voelde zich geen vrouw en ging daarom in transitie. Wat betekende dat voor hun vriendschap?

Online redactie Libelle

Rosi Miller (38) is eigenaar van een internationaal transportbedrijf, is getrouwd en heeft een dochter (4). Rosi en Colin Jeuring (39) zijn sinds tien jaar bevriend. "Colin is nooit de vriendin geweest met wie ik nagels lakte of jurken shopte. Toen ik hem tien jaar geleden leerde kennen in het uitgaansleven, dacht ik ook eigenlijk dat hij een wat vrouwelijke man was. Het was een echte verrassing toen hij vrouw bleek te zijn. Waarschijnlijk heb ik daardoor weinig moeite gehad met de geslachtsverandering. Ik kijk gewoon liever naar het innerlijk en dat is bij Colin mooi. Hij is me heel dierbaar. Twee jaar geleden kreeg ik borstkanker. Een moeilijke en verdrietige periode. Bijzonder was dat Colin omstreeks dezelfde tijd uit de kast kwam en besloot in transitie te gaan. We gingen beiden het ziekenhuis in, weliswaar ieder voor zijn eigen proces en naar totaal verschillende afdelingen, maar wel met dezelfde angsten, onzekerheden en veranderingen in ons lichaam. Samen aan de hormonen, waardoor we kampten met een veranderend libido, waar we samen om konden lachen. Allebei een kale kop. Bij Colin omdat hij een stoerdere coupe wilde, bij mij vanwege veertien chemokuren. Ik weigerde pruiken te dragen, daardoor dachten sommigen dat ik ook een man was. Dat maakte onze band nog sterker."

Ontspannen

"In die periode belden we elkaar veel en konden we altijd bij elkaar terecht. Ik vroeg Colin om raad als ik nieuwe medicijnen kreeg, omdat hij vanwege zijn beroep veel van medicatie af weet. Bij elke kuur wenste hij mij succes met telefoontjes, whatsappjes en lieve woorden. En andersom, als hij een dip had, trok ik hem eruit met flauwe grappen waar we alle twee om lachten. Ach, kanker, dronken worden, liefdesdrama’s, op vakantie naar Zuid-Afrika en mijn geboorteland Bulgarije; we hebben de afgelopen zes jaar samen veel gehuild, beleefd en overwonnen. We zijn samen geweest in goede en slechte dagen en zijn alleen maar hechter geworden. Als ik iets typisch vrouwelijks aan Colin moet noemen, dan is het zijn angst voor wespen. Ik plaag hem er altijd mee dat hij zo hard gaat gillen: 'Je bent net een meisje', haha. Als transman is Colin geen andere vriend van mij dan als vrouw. Wel vind ik hem nu gelukkiger en relaxter. Hij is meer ontspannen en zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in zijn vel en dat maakt zijn gezelschap nóg leuker."

Strak hesje

Colin Jeuring (39) is quality assurance officer bij een farmaceutisch bedrijf en is single. "Vroeger trad Rosi op als burlesque-danseres en ik vergezelde haar soms bij haar optredens. Als Rosi's gast kwam ik ook in de kleedkamers. Destijds zag de wereld mij als vrouw en was het prima dat ik aanwezig was in de vrouwenkleedkamer. Als ik nu nog mee zou gaan, zou dat waarschijnlijk een stuk minder makkelijk geaccepteerd worden. Rosi heeft mij voor of na mijn transitie nooit anders bejegend. Onze gesprekken zijn hetzelfde, we lachen nog steeds om dezelfde onderwerpen en haar man is bijvoorbeeld ook niet jaloers op mij als we samen uitgaan. Het manvrouw-onderwerp is voor Rosi geen issue. Eigenlijk wist ik mijn hele leven al dat er iets niet klopte met mijn lichaam. Ik droeg altijd mannenkleding en een zogenaamde binder, een strak hesje om mijn borstkas in te snoeren. Maar ik heb me pas drie jaar geleden aangemeld bij het genderteam om te starten met de transitie. Vanaf het moment dat ik zei dat ik ook voor de buitenwereld de man wilde zijn die ik me al jaren voelde, stopte Rosi met 'zij' en 'haar'. Daarna heeft ze zich nooit meer vergist. Ik vind het jammer als andere mensen daaraan moeten wennen, ook omdat het voor mij heel tegennatuurlijk voelt en naar klinkt als iemand mij als ‘zij’ betitelt. Zelf ben ik open over mijn achtergrond en ik vind het belangrijk dat er begrip komt voor mensen als ik. Onbekend maakt onbemind. Wat dat betreft is het fijn om iemand als Rosi naast me te hebben staan, die me altijd steunt, ongeacht de verpakking."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Joan Makenbach. Fotografie: Robert Alexander. Styling: Inge Holkenborg. Haar en make-up: Jitske Serné

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden