null Beeld

Column Jerry Goossens: “Alsof ze in 1982 tijdens een aerobicsklasje door een vloedgolf van boord was geslagen”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Deze week schrijft hij over Expeditie Robinson.

*Let op: bevat spoilers*

Dat Dionne Slagter als volwassen vrouw een Bekende Nederlander werd door op YouTube kinderspeelgoed te testen, vinden mijn dochters (respectievelijk 13 en 17) de normaalste zaak ter wereld. Dat Dionnes beroemdste YouTube-collega, de Zweed PewDiePie, 100 miljoen volgers heeft, die allemaal met open mond meekijken als hij computerspelletjes speelt, vinden ze evenmin vreemd. Maar sinds 3 weken kijken ze bij Expeditie Robinson met verbijstering naar Berdien Stenberg.

“Echt, pap: met fluiten?!”

Dan leg nog maar een keer uit. “Inderdaad, meiden: Berdien Stenberg, geboren Steunenberg, had in 1983 een monsterhit met Rondo Russo, een klassiek deuntje van een niet al te bekende Italiaanse componist, waar de producenten een laf discobeatje onder hadden geplakt. Kijk, papa doet het even voor.” Sinds Berdien aan Robinson meedoet, zet ik elke keer als zij in beeld verschijnt de luchtfluit (familie van de luchtgitaar) aan de lippen om de eerste 4 maten van Rondo Russo te imiteren. De ergernis die dat inmiddels bij mijn dochters oproept, is goud waard.

Net als de beslissing Berdien als deelnemer te strikken. Ze is weliswaar geen fanatieke Robinson; geen doortrapte strateeg die proeven wint en vishaakjes vouwt van de ijzeren onderdelen van haar behabandjes. Dat ze er vroeg in de expeditie uit zou vliegen, zat er dan ook dik in. Berdien kon al in de eerste aflevering naar Duivelseiland vertrekken, waardoor ze sowieso een bijrol speelde. Maar wel een fraaie. Al was het alleen al vanwege haar stijl. Gedurende een groot deel van de expeditie droeg Berdien een zwart badpak met een felgekleurde grafische print. Haar jungleoutfit werd gecomplementeerd met roze shorts en knielange, bijna legwarmer-achtige compressiekousen. Het was alsof ze in 1982 tijdens een aerobicsklasje aan dek van een cruiseschip door een vloedgolf van boord was geslagen, waarna ze op het onbewoonde Robinson-eiland was aangespoeld.

Ik hoopte nog dat Berdien met haar kapmes van een stronk bamboe een fluit zou snijden, om het het leed op Duivelseiland met haar muziek te verzachten. Maar dat bleek niet nodig, want ook zonder fysiek instrument wist haar muziek kampgenoten te inspireren. Terwijl Rob Geus visjes stond te hengelen, herinnerde hij zich met vochtige ogen hoe zijn vader vroeger tijdens het vissen Berdiens muziek draaide. En kennelijk happen de beesten daarop, want Rob trok de een na de ander uit het water. Het stemde Berdien dankbaar: “Ik geniet zo van dit eiland: elke dag verse vis!” Ja, ze deed het fluitend, die expeditie.

Het mocht helaas niet baten. Gisteravond moest ze het eiland verlaten nadat ze de derde proef op rij had verloren en zo de laatste kans op een comeback tijdens de samensmelting verspeelde.

Ook Kamp Zuid verloor op vernederende wijze de derde immuniteitsproef op rij. Als verwacht moet tijdens de eilandraad Dionne daarvoor boeten. Maar niet nadat handballer Yvette Broch en presentatrice Fien Vermeulen, de stille krachten van Kamp Zuid, een doortrapt plan hadden gesmeed om hun teamgenoten van hun extra stemmen af te helpen. Regeren is vooruitzien bij Robinson. En de suggestie dat ze misschien wel op tv-kok Hugo zouden stemmen, was voor de mannen in het kam aanleiding al hun kruit in één eilandraad te verschieten. Fien: “We hebben nu echt 'gerobinsond'!”

Robinson gaat nu echt beginnen. En met lichte weemoed, maar onder gejuich van mijn dochters borg ik mijn luchtfluit weer op.

null Beeld

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn 5e roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met zijn vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Beeld: Robin van den Broek via RTL

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden