null Beeld

Columnist Hans: “Annemiek zag dat ik nog snel mijn frikandel probeerde te verbergen”

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen van zijn leven. Deze week verdedigt en excuseert hij zich suf.

Ik kocht vanmiddag zes flessen wijn bij de slijterij. Ik zei: “Ik krijg veel mensen op bezoek.” De man achter de kassa reageerde niet. Ik vervolgde: “Een stel familieleden, wat vrienden, samen voetbal kijken. En ze gaan niet allemaal op, hè. O nee, ze gaan nog weken mee en...”

“Ik geloof u wel, hoor”, zei de man achter de kassa.

Hebben meer mensen daar last van? Dat je je in bepaalde situaties bij voorbaat gaat verdedigen en excuseren? Nog een voorbeeld: de zus van de buurvrouw was overleden. De buurvrouw moest de crematie regelen en alles wat daarbij komt kijken. Vanwege al die heisa vroeg ze aan mij of ik zwarte panty’s wilde kopen. “Ik zoek zwarte panty’s”, zei ik tegen de verkoopster. Ik keek op mijn briefje met de blik: ik word ook maar gestuurd... Ik vervolgde: “Maat L, zeventig denier.” Toen zei ik: “Ze zijn voor mijn buurvrouw. Angela heet ze. Haar zus is overleden en nu moet Angela de crematie regelen en alles wat daarbij komt kijken en dat is nogal wat en...” Zo ging ik nog maar even door. Ja, er kwam geen eind aan mijn toelichting, opdat die verkoopster ook maar geen seconde zou denken dat ik zwarte panty’s voor mezelf kocht. Voor alle zekerheid plakte ik er dit nog aan vast: “Ik weet niet eens wat dat is, een denier. Of hoe je dat uitspreekt.”

Nog zo’n geval. Ik stond op het station een frikandel te eten, toen ik werd betrapt door mijn collega Annemiek, die nogal van het gezonde eten is. Ik probeerde nog snel mijn frikandel te verbergen, wat ze zag en wat vanuit mijn perspectief de situatie alleen maar beroerder maakte. Dus daar ging ik weer: “Ik doe dit niet vaak hoor, Annemiek, een frikandel eten, maar ik had ineens zo’n verschrikkelijke honger. Ik eet eigenlijk zo min mogelijk vlees, ik eet vooral salades en fruit, veel fruit. En...” “Ik eet af en toe ook een frikandel”, zei Annemiek.

Zeg, even wat anders: zelfvertrouwen, kun je dat ergens kopen?

Fotografie: Bart Brussee

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden