null Beeld

Columnist Hans: “Ik zie mezelf zitten met dat zielige kerstboompje en niet één hapje of drankje”

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen van zijn leven. Deze week bedenkt hij hoe zielig het eigenlijk is dat hij kerst alleen moet vieren.

Mensen, voordat u deze column gaat lezen: zorg ervoor dat u zakdoeken bij de hand hebt. Deze column gaat er namelijk over dat ik komende kerst helemaal alleen doorbreng. Ja, dat leest u goed: helemaal alleen. Dat komt vanwege een of ander virus, plus dat degenen die ik wel mag ontmoeten een weekje in de Ardennen doorbrengen. Ik heb een kerstboompje in huis gehaald en toen ik dat kerstboompje zag, voelde ik me nog een stuk allener dan eerdergenoemd helemaal alleen. Zeg, even tussendoor: lopen de tranen al over de wangen?Wat kun je allemaal doen als je met kerst zo verschrikkelijk alleen bent? Netflix kijken uiteraard – maar tientallen uren netflixen, dat houdt een mens niet vol. Boeken lezen, kan ook, maar daar ben je na een paar uur ook wel klaar mee. Administratie bijwerken? Hè ja, echt romantisch.

Wordfeuden

Ik kan natuurlijk gaan wordfeuden met de inmiddels 152 Libelle-lezeressen die tegen me wordfeuden. Maar zul je net zien: alle 152 lezeressen zitten met kerst in een warme, gezellige woonkamer, allemaal aan het scrabbelen, een woonkamer met een prachtige kerstboom, voorzien van talloze lichtjes, ballen en slingers, en op de salontafel lekkere hapjes en drankjes. Ik zag ’t allemaal voor me – en ik zag mezelf zitten op eerste kerstdag met dat zielige, kale kerstboompje en ook maar niet één hapje of drankje. En dat was ik even vergeten: na eerste komt altijd tweede kerstdag, waarop ik mezelf weer zo zag zitten. Ik snap het: u houdt het niet droog, ik ook niet.

Ik zou m’n zus kunnen bellen, maar al sinds onze kleuterjaren maken we voortdurend ruzie.‘Hoe was jouw kerst, Hans?’ ‘Leuk hoor! Lekker ruzie gemaakt met m’n zus.’

Kerstmis nadert en ik ga helemaal alleen helemaal niks doen. Ik neem aan dat uw zakdoekjes

inmiddels op zijn. O ja, nog even dit: dat mannen met pakweg een licht griepje zich enorm kunnen aanstellen en omkomen in zelfmedelijden, dat is bekend. Vele malen erger zijn mannen die zichzelf verschrikkelijk zielig vinden omdat ze voor een keertje de kerst alleen moeten doorbrengen.

Fotografie: Bart Brussee

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden