null Beeld

Columnist Jerry Goossens: “Een spelletje. Maar bepaald geen kinderspel”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Drie keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Deze week schrijft hij over Expeditie Robinson.

Online redactie Libelle

*Let op: dit bericht kan spoilers bevatten*

Dionne ‘OnneDi’ Slagter (29) heeft het BN’erschap verworven door in langdradige YouTube-filmpjes speelgoed te testen. Als je daar iets van vindt, ben je er vermoedelijk te oud voor. Maar in de derde aflevering van Expeditie Robinson stond de enthousiast volgetatoeëerde kinderster voor een veel grotere uitdaging. Zij moest ervoor zorgen dat Kamp Zuid tijdens de tweede immuniteitsproef niet nóg een deelnemer zou verliezen.

Vorige week werd voormalig Dolly Dot Anita al naar huis gestuurd. Opnieuw verliezen zou het team ernstig verzwakken. Ja, het was een cruciale immuniteitsproef. Met een allesbepalende rol voor Dionne. Uithoudingsvermogen én ruimtelijk inzicht, daar kwam het op neer. Er was een militair aandoend hindernisparcours uitgezet, waar een zware kist doorheen moest worden gezeuld. De kist was met een touw verbonden aan een metershoog, kubusvormig palenlabyrint. Klauterend door het raamwerk moest ze extra meters touw ontvlechten om haar teamgenoten de ruimte te geven de kist verder te brengen. Een spelletje. Maar bepaald geen kinderspel. Zeker niet bij temperaturen van boven de 40 graden. Desondanks was Dionne vastberaden. “Ik ga het nailen.

Enfin, daar kwam dus niets van terecht. Terwijl collega-YouTuber Kalvijn zich soepel als een aap door het labyrint van Kamp Noord bewoog, zat Dionne al snel huilend tussen de palen. Ze had een allesbepalende eerste lus over het hoofd gezien, waardoor al haar inspanningen voor niets waren en de proef op verpletterende wijze werd verloren.

RTL Nieuws-verslaggever Jaap van Deurzen zag zijn kans schoon. Jaap is 67 jaar oud, (deels) gepensioneerd en beslist geen dennetje. Vorige week wist hij zichzelf binnen recordtempo te blesseren, waardoor hij bij de immuniteitsproef vanaf de zijlijn moest toekijken. Waarmee hij zichzelf direct in de voorste linie van de gevarenzone plaatste. Dat hij de eilandraad toch overleefde, ten koste van eerdergenoemde Anita, was te danken aan zijn onverwoestbare humeur (“ik ben een feestneusje”) én het ietwat seksistische vooroordeel dat een grote, oude man met overgewicht fysiek sterker is dan een pezig afgetrainde, 8 jaar jongere vrouw. Dionnes smadelijke zelfoverschatting bood hem een kans dat kunstje nóg een keer te flikken. “Ze bolwerkt het niet, qua energie”, gnuifde hij opgetogen.

Dat resulteerde in een grappig toneelstukje, waarbij Jaap voortdurend liep te pochen over zijn kracht, en de voorheen luie Dionne ineens vlijtig hout ging sprokkelen. Die plotseling ijver ging met een moment van zelfinzicht gepaard: “Ik heb die inzet bij mijzelf gemist.”

De doorgaans laconieke, zeg gerust slome 3FM-dj Frank van der Lende, het stroblonde haar in Pipi Langkousvlechtjes gebonden, kreeg het zowaar te kwaad. Kamp Noord was veel te gezellig, brieste hij, en die gezelligheid stond het winnen in de weg. “We worden met de dag slapper!”

Of die analyse de doorslag gaf, weten we niet. Maar bij de eilandraad was het tóch gezellige Jaap die het veld moest ruimen. De handschoenen gaan uit. Expeditie Robinson gaat nu echt beginnen.

null Beeld

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn vijfde roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. Drie keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met zijn vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Martijn van Gelder (RTL)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden