null Beeld

PREMIUM

Columnist Jerry Goossens: “Het was aangrijpend om het zevental in anderhalf uur te zien opgroeien”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Deze week schrijft hij over de documentaire De wereld aan je voeten.

Als de moeder van Noor haar dochter aflevert op de rommelige campus van de Technische Universiteit Twente, moet ze toch even wat wegslikken. Want plotseling slaat het besef toe hoe kort een gezin met opgroeiende kinderen eigenlijk bij elkaar is. Zelfs, of misschien moet je zeggen helemaal als dat, zoals bij haar, een eenoudergezin is. Noor is uitgevlogen, en zal steeds minder op het oude nest terugkeren. Tot het onvermijdelijke moment daar is dat ze zelf een gezin zou beginnen. Zoiets. Haar moeder keek er aangedaan bij.

Het bovenstaande is een scène uit de documentaire De wereld aan je voeten van filmmaker Michiel van Erp, die gisteravond door de NPO werd uitgezonden. Van Erp volgde 7 Utrechtse kinderen vanaf het moment dat ze de basisschool verlieten tot het moment dat ze 18 waren. Een ontroerende levensfase, waarin jongeren de metamorfose van kind naar volwassene doormaken en zichzelf moeten ontdekken. Wie ben ik en wat is mijn toekomst?

Naast Noor volgden we Mitchell, Sardan, Aron, Luka, Tanay en Hannah. Mitchell, een aandoenlijke volksjongen die al op 11-jarige leeftijd wist welke tatoeages hij wáár wilde, en dat hij, net als zijn vader stratenmaker wilde worden. Hannah, de dochter van een advocaat en professor, moest kennelijk noodgedwongen al jong zelfredzaam worden. Tanay was als piepklein voetballertje gescout voor FC Utrecht en droomde van een profcarrière. De vroegrijpe Luka (zo deed ze het althans voorkomen) kon niet wachten om volwassen te worden. Terwijl de muzikale Aron juist geen idee leek te hebben wat hij met het volwassen leven aanmoest, en Sardan moeite leek te hebben om zijn fantasierijke jongensleven achter zich te laten.

Het was aangrijpend om het zevental in anderhalf uur te zien opgroeien, van bedeesde, soms stuurse pubers tot open jongvolwassenen, klaar om de toekomst te omarmen. Jammer genoeg kreeg regisseur Van Erp geen of hooguit beperkt toegang tot de momenten waarop het minder ging met ‘zijn’ kinderen. Zo kreeg Tanay op een cruciaal moment problemen met zijn gezondheid. Uitgerekend in het jaar waarin FC Utrecht zou beslissen welke spelers prof mochten worden werd Tanay geveld door een hartontsteking, die hem maanden van het veld hielden. Een dramatisch moment. Waar hij maanden later nauwelijks over wil spreken, omdat het zijn kansen om alsnog een profclub te vinden verkleint. Ook de scheiding van Mitchells ouders en de heftige ruzies die daaraan vooraf gingen, komen alleen zijdelings aan bod. Terwijl de echtelijke spanningen, zo blijkt, ervoor gezorgd hebben dat Mitchell een jaar lang ergens ander heeft gewoond en niet meer naar school ging.

Alle andere kinderen zijn op het oog redelijk zorgeloos groot geworden. “Als ik niet geslaagd ben is dat het ergste wat mij in mijn leven is overkomen”, zegt Aron terwijl hij op het verlossende telefoontje van de examencommissie zit te wachten. Luka heeft opnieuw liefdesverdriet te verwerken, maar het meisje dat als brugger al niet kon wachten tot ze puber was, kijkt inmiddels reikhalzend uitkijkt naar het studentenbestaan. En Mitchell, die heeft zijn tatoeages inmiddels, én een baan als stratenmaker.

Gelukkige, Nederlandse kinderen, liefdevol in beeld gebracht. Spannend is het niet, maar wel ontroerend.

null Beeld

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn 5e roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met zijn vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Beeld: screenshot NPO3

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden