null Beeld

Columnist Jerry Goossens: “Hier word ik niet vrolijk van!”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn vijfde roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. Drie keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met vrouw, twee dochters en de rode kater Kenny in Utrecht.

Online redactie Libelle

Let op: dit artikel bevat spoilers.

Dag 2 van Expeditie Robinson. Op Duivelseiland moeten de taken worden verdeeld. En de allerbelangrijkste taak die er in het kamp te vergeven is, is die van kok. De schaarste en de daaraan gekoppelde honger laten zich vanaf het prille begin gelden, dus het is belangrijk dat er een goede, betrouwbare kok komt. Zo-een die met een banaantje, wat bloem en een stukje verse kokos iets eetbaars weet te maken, zónder het in de wok te laten verbranden of ‘t anderszins te verpesten. Wie o wie krijgt bij de ongelukkigen op Duivelseiland die taak toegewezen?

Rob Geus natuurlijk! Wie anders?

We kennen Rob allemaal als de onverschrokken horeca-rechercheur uit De Smaakpolitie, die keukens binnenviel om ze op hygiëne te controleren. De restaurateurs die daarbij door het ijs zakten - vanwege rattenkeutels of schimmel in de koelkast - kreeg een T-shirt van hem, met daarop de tekst: “Hier word ik niet vrolijk van!” Maar daarnaast is Rob ook zelf kok en eigenaar van, naar men moet aannemen, het schoonste pannenkoekenrestaurant van Nederland. Kortom, de gedroomde chef voor de geïmproviseerde junglekeuken van Expeditie Robinson.

Geus moest in de uitzending van gisteravond schoorvoetend toegeven dat hij inderdaad de enige kandidaat was die voor de erebaan in aanmerking kwam. Hij ging voortvarend aan de slag. Waarbij zijn eerste taak uiteraard het schoonmaken van ‘de keuken’ was. Dat was-ie aan zijn stand verplicht. Het zorgde meteen voor het eerste onvergetelijke tv-moment van deze expeditie. We zagen Rob driftig met een palmblad in de weer om het strand rond de kookplaats zandvrij te maken. Dat lukte uiteraard niet zo, maar de ernst waarmee Geus zich van zijn taak kweet, was behartigenswaardig. Vooral omdat-ie van het koken zelf een absoluut potje maakte.

De pannenkoekenbakker liet zijn allereerste deegje mislukken, waardoor hij zich genoodzaakt zag vrijwel de hele bloemvoorraad weg te spoelen. Vervolgens sloeg de vlam in de wok. En toen het hem bij een volgende poging lukte een flensje te bakken, liet hij die bij het serveren in het zand vallen. Nog een geluk dat hij zijn keuken had schoongemaakt. Uiteindelijk lukte het Geus bij de derde poging een zandvrije maaltijd te serveren. Eerste reactie van zijn kampgenoten: deeg niet gaar en misschien was het verstandiger geweest eerst de banaantjes te frituren, want die waren nog niet rijp. Nee, leedvermaak is niet netjes, toch werd ik er heel vrolijk van.

In Kamp Zuid bleek tv-kok Hugo Kennis de zaken beter voor elkaar te hebben. Zijn smakelijke, voedzame maaltijd kon niet voorkomen dat Kamp Zuid de eerste immuniteitsproef verloor. Er moest dus iemand afvallen. En volgens de voorspelbare wetten van het tv-darwinisme viel de keus daarbij automatisch op ‘de oudjes’: voormalig Dolly Dot Anita Heilker of RTL-verslaggever Jaap van Deurzen. De laatste was de meest logische afvaller geweest: Van Deurzen, 60-plus en veel te zwaar, had zich op de eerste dag al dusdanig geblesseerd dat hij tijdens de immuniteitsproef werkloos moest toekijken. Toch was het Anita Heilker die met overmacht werd weggestuurd. Bij de primitieve reflexen die Robinson losmaakt hoort kennelijk ook dat een kwakkelende kerel de voorkeur krijgt boven een fitte vrouw.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden