null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

PREMIUM

Columnist Jerry Goossens: “Op basis van de kijkcijfers zou Yvon Jaspers aan iedere vinger een Gouden Televizierring moeten dragen”

Jerry Goossens is schrijver en columnist. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Deze week schrijft hij over de Gouden Televizier-Ring.

ANP Kippa

De Gouden Televizier-Ring moet tot de overbodigste prijzen ter wereld behoren. Dat zou je niet zeggen, als je al die BN’ers in hun knapste gala-outfitjes over de rode loper ziet schrijden. Toch is het zo. De ring is geen jury- maar een publieksprijs. Het is dan ook niet de kwaliteit van een programma of presentator die wordt beloond –al hoeft het een het ander natuurlijk niet uit te sluiten- maar de populariteit. En om die te meten hoef je geen ingewikkelde verkiezing op poten te zetten. Want televisiekijkers stemmen iedere avond. Met hun afstandsbediening.

Op basis van de kijkcijfers zou Yvon Jaspers aan iedere vinger een Gouden Televizier-Ring moeten dragen. In werkelijkheid heeft ze er niet één. Kennelijk voelen die miljoenen Boer zoekt vrouw-kijkers zich niet genoodzaakt een sms’je te sturen om hun favoriete programma te ondersteunen. En geef ze eens ongelijk. Waarom zou je? Het programma is er voor de kijkers en niet andersom. Kijkers tonen hun waardering door te kijken. De Gouden Televizierring beloont dus het programma of de presentator die de meeste kijkers tot stemmen weet aan te zetten.

Het heeft wat armoeiigs, dat gebedel om stemmen. In aanloop naar de uitreiking van de prijs zagen we Nicolette Kluijver de kijkertjes sméken of ze als-je-blieft een keer op Expeditie Robinson wilden stemmen. Ook dat programma hoeft zich bepaald geen zorgen te maken om zijn populariteit. Het behoort al twintig jaar tot de meeste bekeken programma’s op de Nederlandse televisie. Maar Robinson is al een paar keer genomineerd voor de Televizier-Ring en heeft nog nooit gewonnen.

Ondanks de opgeklopte heisa die de uitreiking ieder jaar aankleeft, zegt die Gouden Televizier-Ring dus helemaal niks. Het is zelffelicitatie, en niets anders.

Hoewel? Soms lijken kijkers de prijs te gebruiken om Hilversum iets duidelijk te maken. Zo wist de trouwe supportersschare van zeiksnor Johan Derksen het Televizier-gala in z’n hemd te zetten door massaal op Voetbal international te stemmen. Derksen verscheen in een carnavalesk pakje op de rode loper, en liet geen gelegenheid onbenut om de prijs en alles wat ermee samenhing belachelijk te maken.

En de winnaar van dit jaar moet opnieuw worden gezien als een boodschap aan televisiemakers. Martien Meiland, kasteelheer van het winnende Chateau Meiland, is geliefd bij het grote publiek omdat hij zo compromisloos zichzelf is gebleven. Een homoseksuele man –zeg gerust: een nicht als een paard- die tot tweemaal toe met dezelfde vrouw is getrouwd omdat ze niet zonder elkaar kunnen. Theatraal gedrag en geaffecteerde maniertjes, en tóch 100 procent authentiek: Martien is een complexe persoonlijkheid aan wie niets te ontdekken is dat vals op nep is. Op televisie doet hij niets anders dan zichzelf zijn. In het huidige tv-aanbod is dat zo uitzonderlijk, dat de kijker Martien, Erica en Caroline als huisvrienden heeft omarmd. Dáár hebben al die Televizier-stemmers voor gekozen. Laat Hilversum het in de oren knopen.

null Beeld

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn 5e roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met zijn vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden