null Beeld

Commentaar op juf Ank uit de Luizenmoeder: “Niet goed voor imago docent”

Heel Nederland kijkt natuurlijk massaal naar de serie De Luizenmoeder. Maar wat voor invloed heeft deze populaire serie, die zich afspeelt op een basisschool, eigenlijk op het imago van de leerkrachten en het onderwijs? Is het wel realistisch genoeg?

Demi Schoenmakers

Voor paal

Grote kans dat ook in de koffiekamers van basisscholen De Luizenmoeder het onderwerp van de dag is, aangezien de kijkcijfers iedere week weer omhoog schieten. Met name juf Ank is populair met haar liedje 'Hallo allemaal'. De leraren kunnen volgens Thijs den Otter, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb), wel lachen om de komische serie. "Voor zover wij weten, zien leerkrachten er de humor wel van in." Terwijl de leraren in het basisonderwijs eigenlijk belachelijk worden gemaakt en voor paal worden gezet.

Meningen leraren

"Toch waren we benieuwd naar de mening van juffen en meesters en plaatsten daarom een poll op onze Facebookpagina met de vraag wat ze van de serie vonden", legt Thijs uit. De poll heeft zo'n 35.000 mensen bereikt en daaruit is gebleken dat maar liefst 90 procent de serie 'fantastisch' vond. Ze vrezen dan ook niet dat het iets met hun imago als docenten zal doen. Maar er zijn uiteraard ook kritische leraren, waaronder Bart Audenaerd (38). Hij werkt op een basisschool in Breda en vertelt dat De Luizenmoeder inderdaad het gesprek van de dag is in de koffiekamer. De meesten zijn positief en vinden de serie knap gemaakt, maar ook is een aantal net zo kritisch als hij.

Verkeerd beeld

Bart is tijdens het kijken van de eerste aflevering zelfs gestopt. "Dat klinkt misschien heel drastisch, maar ik kon het niet langer aanzien." Hij snapt wel dat het satire is en dat alles in de serie is aangedikt, maar het basis onderwijs wordt niet positief belicht. "De timing is beroerd, vind ik. We zijn aan de ene kant volop bezig het imago op te krikken, we staken, ik ben actief voor de lerarenbond, we willen meer mannen in het basisonderwijs. Een buitenstander krijgt door zo'n serie toch een ander, verkeerd beeld." Meester Bart is met name bang dat het jonge mensen ontmoedigt om het onderwijs in te gaan. "Ik zou het heel erg vinden als de serie mensen afschrikt. Dat de twijfelaars afhaken. We hebben juist nieuwe docenten nodig. Het is en blijft het mooiste beroep ter wereld. Ik prik wel door de satire heen, maar misschien kan niet iedereen dat."

Zelfspot

Ook op een basisschool in Vlaardingen is De Luizenmoeder iedere maandagochtend een veelbesproken onderwerp. Juf Kelly Jansen (27): "We vragen aan elkaar: heb jij ook weer gekeken? En doen de grapjes na in de wandelgangen." De personages in de serie zijn natuurlijk uitvergroot, dat snapt juf Kelly ook wel, maar ze vindt het heerlijk. "De enige spot is zelfspot."

Spiegel voorgehouden

Het onderwijs krijgt door deze komische serie in ieder geval wel weer aandacht, zegt Thijs van de AOb. "Moeizame ouders worden op de hak genomen, de hoge werkdruk. Het is misschien een simpel en eenzijdig beeld dat wordt neergezet, maar hopelijk beseffen mensen door deze serie ook met welke problemen we soms kampen." Hier is juf Kelly het wel mee eens. "Het is goed dat ouders een spiegel wordt voorgehouden."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: AVROTROS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden