null Beeld

Commotie in ‘Rijdende rechter’ over ligging van de golfbaan

Henk van Dijk en zijn vrouw wonen nu zo'n vier jaar naast een golfterrein. De golfballen belanden voortdurend in hun tuin en veroorzaken zelfs gaten in het dak van hun schuur. Ze zijn bang zelf nog eens geraakt te worden maar de golfclubeigenaren vinden dat de buren wisten waar ze aan begonnen toen ze het huis kochten.

Daphne Dorgelo

"De golfballen komen voortdurend hun kant op. Inmiddels hebben zij twee kliko’s vol met ballen en gaten in het dak van hun schuur. Ze zijn het helemaal zat. Die golfbaan moet anders worden aangelegd", klinkt hun aankondiging.

Kliko's vol golfballen

Henks vrouw is bang om zelf geraakt te worden, maar vreest meer nog voor haar paarden. De schade aan het dak van Van Dijk zou inmiddels 10.000 euro bedragen. Ze laten in de aflevering de binnenbak zien - met gaten in het dak - en de paardenbak buiten. Onder een emmer heeft Henk een golfbal "speciaal laten liggen". Golfclubeigenaar Marieke lacht. "Die heb je daar neergelegd!". De golfballen zouden van een heel andere kant komen volgens haar.

Golfer aansprakelijk

Eigenaars van de club, moeder en zoon Marieke en Geert Weerts, vinden dat elke individuele golfer die schade maakt zelf aansprakelijk is en zich zelf moeten melden bij de buren. Henk vindt dat onzin: "Als we dan een keer niet thuis zijn, is de schade alsnog voor onszelf."

Expert

Zoals in iedere aflevering komt er ook nog een expert de boel controleren. Dit keer is dat een golfbaanarchitect. Volgens hem staat de schuur van Henk in ‘de risicozone’. Een zandwal die Marieke en Geert willen aanleggen om ballen tegen te houden, is daarvoor geen oplossing, de green (een deel van een golfbaan) verleggen is dat wel. Marieke vindt dat onredelijk. Dat gaat zeker 50.000 euro kosten. "Gaat meneer Van Dijk dat betalen?"

Uitspraak

Maar nee: die kosten zullen voor de Marieke en Geert óf de individuele golfer zijn. "Het gaat hier niet om hinder, maar om gevaar voor lijf en leden en materiële schade", oordeelt John Reid. De aanleg van de golfbaan is verkeerd en dus onrechtmatig en de eigenaar is verantwoordelijk voor de aanpassing ervan. Buurman Van Dijk mag kiezen wie hij aansprakelijk stelt en krijgen alvast 1075 euro schadevergoeding. "Erg opgelucht", zegt mevrouw Van Dijk.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden