null Beeld

Corona-experts waarschuwen voor kerst: “Neem zelf verantwoordelijkheid”

Maandag wordt er vergaderd over strengere coronamaatregelen. Niet-noodzakelijke winkels en bioscopen moeten waarschijnlijk hun deuren sluiten. Maar ook als dat niet zo is, moeten we oppassen, waarschuwen corona-experts.

In de Volkskrant uiten de experts hun zorgen.

Ga 10 dagen voor kerst in quarantaine

"Het is geen goed idee om gezamenlijk kerst te vieren. Dus áls het kan, doe het dan alleen met je eigen gezin dit jaar", zegt hoogleraar epidemiologie Marc Bonten in de krant.

Hoogleraar virologie Marion Koopmans vult aan: "Als het het toch met niet-gezinsleden gaat vieren, zorg dan dat je de tien dagen daarvoor in quarantaine gaat."

Ook zegt ze: "Neem zélf die verantwoordelijkheid. Als er iets misgaat en je grootouders aan corona overlijden, blijf je een leven lang zitten met een schuldgevoel."

Veel mensen zoeken juist de randen van de regels op. Hoogleraar medisch microbiologie Heiman Wertheim zegt in de krant: "'s Ochtends bij de ene familie op bezoek, met de lunch de volgende en met het diner ontvangen ze de rest. En eentje meer, ach dat kan ook nog wel, toch? Heel begrijpelijk, maar als 17 miljoen mensen dit doen, dan wordt het echt een probleem. Met kerst komen alle generaties massaal met elkaar in contact; dat vormt een perfecte voedingsbodem voor het virus."

Ergste moet nog komen

Mensen lijken zich minder aan de regels te houden de laatste tijd, merken de experts. Dat komt ook doordat het vaccin in zicht is. Hierdoor ontstaat de gedachte dat het ergste achter de rug is, maar volgens de deskundigen moet het ergste juist nog komen. In de eerste helft van 2021 zullen er hoogstwaarschijnlijk nog geen versoepelingen zijn.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden