Coorna Beeld Getty Images
CoornaBeeld Getty Images

Coronacijfers dalen, ziekenhuisopnames stijgen: steeds meer jongeren opgenomen

De coronacijfers laten een sterke daling van wel 40 procent zien en het reproductiegetal is zelfs van 3 naar 0.7 gegaan. Toch zijn er juist meer ziekenhuisopnames. Opvallend: onder de nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis bevinden zich steeds meer jongeren.

Anne-Flore MullerGetty Images

In 80 tot 90 procent van de gevallen in het ziekenhuis gaat het om mensen die niet gevaccineerd zijn.

Sterke daling coronacijfers

Dinsdagmorgen worden de nieuwe coronacijfers wederom naar buiten gebracht. Ditmaal laten de cijfers een hoopgevende daling zien. Ook het reproductiegetal daalt. Dat getal ligt momenteel op 0,7 en dat is het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Wanneer het getal onder de 1 zakt, betekent dit dat de plotselinge nieuwe uitbraak van het virus langzaamaan kan uitdoven.

Niet gevaccineerd

In Amsterdam zien artsen de ic’s echter weer vollopen, terwijl die enkele weken eerder nog leeg waren. “Het gaat om ouderen, mensen van boven de 60, maar er liggen ook weer jongeren”, aldus Susanne Heijmenberg, hoofdverpleegkundige ic Amsterdam UMC, over de situatie aan AT5. “En van die zieken is 90 procent niet gevaccineerd.”

Jonge Covid-patiënten

Heijmenberg benadrukt nogmaals dat vaccineren belangrijk is. Ook voor jongeren, want bij de jonge covid-patiënten zijn de klachten soms mild, maar kan de nasleep volgens haar zeer lang zijn. “Ik hoop dat de jongeren het belang zien, want je hebt jezelf ermee en ons allemaal”, begint ze hoopvol. “Maar ik denk dat het nu steeds meer doordringt. Dat zie je aan de vaccinatiegraad en ik zie het ook op de afdeling”, aldus de hoofdverpleegkundige.

Heb je klachten en wil je dus testen voor de zekerheid? Zo voer je stap voor stap de Covid-19 zelftest uit:

Bron: AT5

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden