Coronamaatregelen niet-gevaccineerden Beeld Getty Images
Coronamaatregelen niet-gevaccineerdenBeeld Getty Images

Coronaregels alleen voor ongevaccineerden? Zó doen andere landen dat

Als we demissionair minister Hugo de Jonge mogen geloven, kunnen de nieuwe coronamaatregelen specifiek gericht zijn op ongevaccineerden. Maar wat zijn de regels voor niet-gevaccineerden in de rest van Europa?

Demi SchoenmakersGetty Images

In heel Europa lopen de besmettingscijfers weer op en het lijkt erop dat we opnieuw afkoersen op een najaarscoronagolf. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het vooral ongevaccineerden zijn die in de ziekenhuizen en op de ic’s belanden.

Gegarandeerd corona

Inmiddels is 81% van alle Nederlanders boven de 12 jaar volledig gevaccineerd. Er zijn dus nog veel niet-gevaccineerden. Aangezien de maatregelen zijn versoepeld, is de kans groot dat ongevaccineerden besmet raken en in het ziekenhuis belanden. “Wie niet is gevaccineerd krijg gegarandeerd vroeg of laat het coronavirus”, zei coronadeskundige Ernst Kuipers gisteravond aan tafel bij Jinek.

Specifieke regels

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge sluit nu niet langer uit dat nieuwe coronamaatregelen specifiek gericht zijn op ongevaccineerden. Daarin zouden we overigens niet het eerste land zijn. Veel Europese landen hebben namelijk al speciale regels voor niet-gevaccineerden.

Oostenrijk

Wanneer er 500 of meer covidpatiënten op de intensive care liggen, of 25% van de totale ic-capaciteit bezet is, mogen alleen gevaccineerden, of mensen die recent hersteld zijn van het coronavirus, restaurants en hotels bezoeken. Mochten de cijfers nog verder oplopen, dan wordt een lockdown ingesteld voor mensen die niet zijn ingeënt. Niet-gevaccineerden mogen dan alleen nog met een geldige reden hun huis verlaten.

Italië

In Italië gaan ze nog een stapje verder. Italianen die werken bij private bedrijven of de overheid, moeten aantonen dat ze zijn gevaccineerd of recent getest. Kunnen ze dat niet, dan zijn ze niet welkom én krijgen ze geen salaris.

Bovendien moeten niet-gevaccineerde werknemers hun coronatests zelf betalen. Dit kan dus al snel honderden euro’s kosten om überhaupt te gaan werken. Eerder werd een strenge coronapas al verplicht gesteld voor zorg- en onderwijspersoneel.

Duitsland

In het grootste deel van Duitsland hanteren ze voorlopig dezelfde regels als in Nederland. Ze noemen dit de ‘3G-regel’: gevaccineerd, getest of genezen. Voldoe je aan een van die eisen, dan mag je bijvoorbeeld een club of discotheek in en gelden eenmaal binnen geen (afstands)regels meer.

Maar in een paar deelstaten en steden, zoals Hamburg, gaan ze een stapje verder. Daar werd onlangs de ‘2G-regel’ ingevoerd. Je kunt dan alleen nog dingen doen als je gevaccineerd of genezen bent. In Hessen, een deelstaat in het midden van Duitsland, mogen zelfs álle bedrijven (dus ook essentiële winkels zoals supermarkten) niet-gevaccineerden weigeren.

Rusland

De Russische regering gooit alles in de strijd om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Zo gaven ze eerder al gratis spullen of geld na vaccinatie, maar nu krijgen mensen zonder ‘essentieel’ beroep ook een betaalde werkvrije week. Dit komt door de lage vaccinatiegraad van slechts 35%. Veel mensen wantrouwen het eigen Spoetnik V-vaccin.

President Vladimir Poetin besloot vorige week alle Russen van 30 oktober tot 7 november betaald verlof te geven, om zo de verspreiding van covid-19 te stuiten. Alle regio’s kunnen na 7 november nog steeds mensen verplichten om langer thuis te blijven.

In Moskou zijn alle scholen dicht en ongevaccineerde zestigplussers worden opgeroepen om vanaf maandag vier maanden in lockdown te gaan. St. Petersburg pakt het helemaal streng aan: de strenge lockdownregels, waarbij alleen essentiële winkels open zijn, blijven van kracht totdat minstens 80% van de bevolking is gevaccineerd.

Amerika

En hoe zit het dan buiten Europa? President Joe Biden is ook behoorlijk streng. Momenteel is een kleine 60% van de Amerikaanse bevolking beschermd tegen het virus. Dat is volgens Biden niet voldoende, dus hij verplicht iedereen die een overheidsbaan heeft om zich te laten vaccineren. Doen zij dit niet vóór de gestelde deadline, dan kunnen ‘verregaande sancties’ volgen. Amerikanen die werken bij een bedrijf met meer dan honderd werknemers hebben de keuze uit vaccinatie of een wekelijkse testplicht.

Verder kunnen staten of steden een vaccinatieplicht invoeren voor scholen. Zo is een inenting vanaf volgend jaar verplicht voor alle leerlingen in Los Angeles. Wel is aangekondigd dat de grenzen vanaf november voor toeristen weer opengaan, maar wél alleen voor degenen die volledig gevaccineerd zijn.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Wil je ons als trouwe Libelle-lezer helpen? Vul dan deze enquête in.

Bron: AD, Jinek.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden