null Beeld

Courtney (19) overleed aan astma-aanval door Australische branden

De Australische bosbranden zijn niet alleen gevaarlijk vanwege het vuur zelf, maar ook vanwege de giftige lucht die veel Australiërs nu inademen. 

Susan Dalstra

Miljoenen Australiërs ademen al maandenlang giftige lucht in. Die lucht triggerde een fatale astma-aanval bij de 19-jarige Courtney Partridge-McLennan. Afgelopen weekend werd bevestigd dat de tiener is overleden.

Bewustzijn

Haar ouders en zus willen niet dat Courtneys verhaal verloren gaat. Ze willen bewustzijn creëren rondom het gevaar van astma in combinatie met de rooklucht. Ze willen dat niemand meer hoeft te doorstaan wat zij nu meemaken.

Erkenning

"We weten niet hoeveel mensen zijn overleden door de rooklucht en wie die mensen zijn. We willen dat families die iemand zijn verloren als gevolg van de lucht zo snel mogelijk erkenning en dezelfde steun krijgen als alle andere families die iemand verloren hebben door de bosbranden."

Longkanker en hartaandoeningen

De lucht kan ook bijwerkingen hebben voor mensen zonder astma. Die bijwerkingen kunnen zich jaren later nog openbaren. De gevaarlijke vervuiling is volgens de nationale astmastichting een bedreiging voor de openbare gezondheid in Australië.

De rook van de bosbranden kan op termijn longkanker, hartaandoeningen, chronische longaandoeningen en luchtweginfecties veroorzaken. John Quiggin, onderzoeker aan de University of Queensland, schat daarom dat het aantal doden als gevolg van de bosbranden rond de duizenden zal zijn.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Mama Mia. Beeld: Facebook/Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden