Da's nog eens een flinke reis: flessenpost uit Japan spoelt na 37 jaar aan op Hawaï Beeld Getty Images
Da's nog eens een flinke reis: flessenpost uit Japan spoelt na 37 jaar aan op HawaïBeeld Getty Images

Da’s nog eens een flinke reis: flessenpost uit Japan spoelt na 37 jaar aan op Hawaï

Wat bijzonder: in juni is er flessenpost op het strand van Hawaï gevonden dat 37 jaar eerder vanuit Japan werd verstuurd. De fles heeft in die tijd een afstand van maar liefst 6000 kilometer afgelegd.

Tara StokdijkGetty Images

Een meisje van negen jaar oud deed de bijzondere vondst afgelopen zomer, meldt The Guardian.

Flessenpost na 37 jaar gevonden

De flessenpost was afkomstig van een middelbare school, Choshi High School, waar de natuurkundeclub 37 jaar geleden onderzoek deed naar zeestromingen. Tussen 1984 en 1985 heeft de school maar liefst 750 keer flessenpost verstuurd.

17 flessen gevonden

Er zijn slechts 17 van de 750 flessen teruggevonden, op allerlei verschillende plekken ter wereld. De meeste flessen werden aangetroffen aan de Amerikaanse westkust.

20 jaar geleden

De laatste keer dat een van de flessen werd gevonden, was in 2002 bij Kikaijima Island. Al bijna 20 jaar geleden, dus. Dat er nu nog een fles ‘boven water’ is gekomen, is daarom wel heel bijzonder.

Briefje

Op het contactformulier dat het meisje in de fles aantrof deze zomer stonden Japanse, Engelse en Portugese teksten. Op het briefje werd verzocht om contact op te nemen met de betreffende school. Het meisje, genaamd Abbie, stuurde het contactformulier uit de fles, samen met een tekening van haar en haar zus die sushi aan het eten zijn, begin september naar de school.

Reactie van de schooldirecteur

“We hadden nooit verwacht dat er 37 jaar later nog een fles gevonden zou worden”, vertelde de directeur van de school, Jun Hayashi, tijdens een briefing op 15 september. De 54-jarige Mayumi Kanda, destijds betrokken bij het project, zei: “Dit brengt nostalgische herinneringen naar boven aan mijn tijd op school.” Ook Abbie vond het een bijzondere gebeurtenis, vertelde ze de Hawaii Tribune Herald. Ze wil er nog eentje gaan zoeken. Laten we hopen dat het haar lukt.

Libelle redactie op reis in Thailand

Bron: The Guardian

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden