Daar gaan we weer: er dreigt wederom een tekort aan wc-papier Beeld Getty Images/iStockphoto
Daar gaan we weer: er dreigt wederom een tekort aan wc-papierBeeld Getty Images/iStockphoto

Daar gaan we weer: er dreigt wederom een tekort aan wc-papier

Weet je nog dat we aan het begin van de coronacrisis massaal wc-papier hamsterden? Er dreigt nu weer een tekort aan wc-papier.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Nu willen we je absoluut niet aansporen om opnieuw te gaan hamsteren, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Tekort aan wc-papier

Dit keer heeft het niks te maken met corona, maar alles met de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. De kosten voor wc-papier stijgen en er zijn problemen in de toeleveringsketens. Hierdoor worden rollen duurder én dunner.

Pulp verdwenen

Nu heeft Moskou ook nog een verbod op de uitvoer van Russisch berkenhout ingesteld. En laat deze houtsoort nu juist uitermate geschikt zijn voor het maken van wc-papier. Naar verwachting is de impact enorm en verdwijnt er hierdoor 800.000 tot 1,2 miljoen ton pulp (het belangrijkste bestanddeel van papier) van de markt. Dat terwijl de pulpprijzen dit jaar al met 45% stegen. Dat heeft dan weer te maken met de hoge kosten voor de energie-intensieve processen.

Uitval van fabrieken

Als laatste zorgt de uitval van fabrieken voor minder pulp op de markt. Die uitval kent verschillende redenen: van stakingen tot onderhoud en tot droogte in het zuiden van Europa. Alles bij elkaar is de verwachting dat er tot midden 2023 sprake zal zijn van pulptekorten.

Heb je net het laatste velletje van het wc-papier gebruikt? Gooi dan niet zomaar die lege wc-rollen weg. Die kunnen namelijk nog heel handig zijn in het dagelijks leven:

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Hart van Nederland

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden