null Beeld

Daarom waren Jacqueline en Peter in ‘DNA onbekend’ beiden in tranen

Dinsdagavond zaten de kijkers van DNA onbekend op het puntje van hun stoel. In de aflevering werden twee verhalen gevolgd: die van Peter en die van Jacqueline.

Beiden hadden ze slechts één vraag die ze dolgraag beantwoord wilden krijgen: wie is mijn biologische vader?

Jacqueline's zoektocht

Allereerst het verhaal van Jacqueline. Toen zij 41 jaar was, hoorde ze van haar zus dat de buurman van vroeger, Jan, mogelijk haar vader is. En niet Jaap, de man waarvan ze altijd dacht dat het haar biologische vader was. Die geruchten waren er vroeger ook al, maar de moeder van Jacqueline ontkende alles. Jacqueline zelf begint pas écht te twijfelen wanneer ze de zoon van buurman Jan ontmoet. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op haar eigen zoon.

Jan of Jaap?

Jaap overleed toen Jacqueline 5 jaar was. Haar moeder overleed vorig jaar. Juist nu haar moeder overleden is, wil Jacqueline gaan uitzoeken of nou Jan of Jaap haar vader is. Nu kan ze haar moeder er namelijk niet meer mee kwetsen. Dat hield haar in het verleden tegen. Hoewel Jacqueline aangeeft dat het haar veel pijn zal doen, als blijkt dat haar moeder al die tijd heeft gelogen, wil ze toch duidelijkheid en gaat ze de zoektocht aan.

Jacqueline's uitslag

Uiteindelijk krijgt Jacqueline de uitslag waar ze op hoopte: Jaap is haar biologische vader, niet buurman Jan. Uit de DNA-test van haar zus Karin is gebleken dat Jacqueline en Karin dezelfde vader delen. Voor Jacqueline is dit een emotioneel moment en een behoorlijke opluchting. Ze hoeft nu niet meer in twijfel te leven en ook haar moeder hoeft ze niks kwalijk te nemen.

Peter's zoektocht

Dan het verhaal van Peter. Hij werd vlak na zijn geboorte afgestaan door zijn moeder. Op 10-jarige leeftijd komt hij erachter dat hij geadopteerd is. Zelf heeft hij nooit naar zijn biologische ouders gezocht. Maar toen Peter 58 jaar was, besloot zijn vrouw actie te ondernemen en dat heeft geleid tot de ontmoeting met zijn biologische moeder. Vijf jaar na die ontmoeting sterft zijn moeder en noemt ze op haar sterfbed de naam van zijn mogelijke vader. Nu wil Peter er middels een DNA-test achterkomen of dat echt zijn vader is.

Alles of niets

Of Willem, de man die zijn moeder noemde, echt zijn vader is, daar hangt voor Peter veel vanaf. Want als dit niet zo is, komt hij er waarschijnlijk nooit meer achter wie zijn vader dan wel is. Al snel komen ze erachter dat Willem al is overleden, maar dat hij vier kinderen had. Ze ontmoeten een van zijn dochters, Lenie, die gelijk wist te vertellen dat haar vader inderdaad een buitenechtelijk kind had.

Peter's uitslag

Uiteindelijk is het DNA van Peter vergeleken met het DNA van de zoon van Willem. Daaruit komt het resultaat waar Peter op hoopte: Willem is inderdaad de vader van Peter. Dit nieuws bezorgt Peter tranen van geluk. Zijn zoektocht zit er eindelijk op en hij heeft gevonden wat hij wilde: zekerheid.

Reacties

Kijkers van DNA onbekend zaten ook deze week weer op het puntje van hun stoel. Op Twitter laten ze weten wat ze van de uitzending vonden.

Stelling: “Iedereen moet verplicht zijn of haar DNA afstaan”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: AVROTROS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden