Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Daarom worden vijftigers nu versneld uitgenodigd voor een vaccinatie

De afgelopen weken kregen 1,5 miljoen mensen met een medische indicatie een vaccin-uitnodiging in de brievenbus. Omdat maar 670.000 hiervan ook daadwerkelijk een prikafspraak hebben gemaakt, worden vijftigers deze week versneld uitgenodigd.

prikafspraak

Mensen die geboren zijn in 1965 en dit jaar 56 worden, kunnen nu al online een afspraak maken of telefonisch nadat ze de brief hebben ontvangen.

Doorpakken

Volgens een woordvoerder van het RIVM heeft minder dan de helft van de kwetsbaren een prikafspraak gemaakt. Om te voorkomen dat de GGD’s stilvallen met vaccineren, zijn vijftigers nu versneld aan de beurt. Zij kunnen ervoor kiezen om nu al online een afspraak te maken of te wachten op de uitnodiging die zij woensdag of donderdag in hun brievenbus zullen krijgen.

Kwetsbaren voorrang

Onder de kwetsbaren zitten 60-minners met bijvoorbeeld suikerziekte of astma. Zij hebben voorrang gekregen bij de vaccinaties omdat ze een verhoogd risico lopen op een coronabesmetting. Zij zouden nog vóór de gezonde vijftigers aan de beurt zijn, maar omdat veel van de kwetsbaren geen afspraak hebben gemaakt, zijn de gezonde vijftigers nu al de beurt.

Redenen niet maken prikafspraak

Voor het RIVM is het gissen waarom zoveel kwetsbaren geen afspraak hebben gemaakt. “Het zou aan de meivakantie kunnen liggen. Ook zijn sommigen in deze groep al ingeënt omdat ze in de zorg werken. En het gaat deels om jongeren, die misschien minder noodzaak voelen om snel een prikafspraak te maken”, zo suggereert een woordvoerder.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Het Parool

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden