null Beeld ANP
Beeld ANP

Dacht jij vanochtend ook meteen aan Maarten van der Weijden? Zó ging het vannacht

Het was vannacht een beetje alsof de 'echte' Elfstedentocht plaatsvond. Dorpsbewoners in het noorden van Friesland liepen massaal uit om langs de waterkant zwemmer Maarten van der Weijden aan te moedigen tijdens de tweede nacht van zijn monstertocht voor het goede doel.

Chanan FoppenANP

Nabij Franeker en in het dorp Berlikum werd vuurwerk afgestoken, speelde een blaaskapel en schenen boeren met de koplampen van hun trekkers over het water om het de zwemmer wat makkelijker te maken. In de dorpen waar de zwemmer passeert wordt hij, ondanks het late uur, hartstochtelijk toegejuicht. Het AD schrijft dat afgelopen nacht was zwaar voor de zwemmer. "Van der Heijden deed een speciale zwembril met blauw licht op zodat hij wakkerder bleef. Uit eerdere trainingstochten bleek dat Maarten de tweede doorwaakte nacht gaat hallucineren. Toen zag hij roze waterfietsjes."

Leeuwarden

Maar slapen doet Van der Weijden nauwelijks. Vannacht heeft hij twee keer vijf minuten geslapen en een keer een kwartier. Inmiddels is hij begonnen aan de laatste 50 kilometer zwemmen van de in totaal 200 kilometer lange Elfstedentocht. Verwacht wordt dat hij maandagavond in Leeuwarden aankomt. Dan ook wordt bekend gemaakt hoeveel geld hij heeft ingezameld voor onderzoek naar kanker. De aankomst zou in eerste instantie rond 19.00 uur zijn, maar door vertraging in het begin wordt dat nu tussen 23.00 en 00.00 uur.

Niet alleen in Friesland, maar in heel Nederland leven mensen mee met van der Weijden. Op Twitter is er veel lof voor de zwemmer:

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje.

Bron en beeld: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden