null Beeld

Dag wattenstaafjes? Betrouwbare coronablaastest wordt vanaf november al ingezet

Binnenkort kun je een coronatest laten doen waar geen stokje aan te pas komt. Tenminste, als je negatief test. Breathomix is een bedrijf uit Leiden dat een coronablaastest ontwikkelt. En vanaf november wordt die voor het eerst gebruikt.

Renée Mulckhuijse

Hoewel er inmiddels duizenden aanvragen zijn vanuit het buitenland om de coronablaastest te leveren, start het bedrijf vanaf november op de eerste locaties in Nederland. "Er is testschaarste in Nederland, dus we gaan eerst voor onszelf zorgen", vertelt Breathomix-bestuurslid Rianna de Vries aan RTL Nieuws.

De coronablaastest

Volgens minister Hugo de Jonge wordt de coronablaastest op dit moment getest. En er is goed nieuws over: "De negatieve uitslag is nu al heel betrouwbaar." Het ministerie van Volksgezondheid heeft alvast honderden apparaten besteld om de drukte in de teststraten te kunnen verminderen.

De test ziet of de aanwezigheid van het coronavirus te zien is in de lucht die iemand uitademt. Het apparaat geeft vervolgens meteen een uitslag, waardoor mensen die het coronavirus niet hebben uit de teststraat gehaald kunnen worden.

Lees ook

Vermoeid door corona of een herfstdip? Zó herken je het verschil

En bij een positieve uitslag?

Het apparaat, dat eerder werd gebruikt om bijvoorbeeld astma te herkennen, geeft dus binnen een paar seconden de uitslag. Maar wat gebeurt er als je een besmetting niet kunt uitsluiten met deze coronablaastest? Dan blijf je in de rij en kan er alsnog op de gebruikelijke wijze - met wattenstaafjes, dus - een test worden afgenomen.

Deze coronatest is dus niet de vervanger van de reguliere test die we nu kennen, maar kan er wel voor zorgen dat mensen die negatief testen op het virus dus niet een monster hoeven af te nemen met een wattenstaafje in de neus en de mond. En dat scheelt weer op de GGD's, die de toestroom nu maar net aankunnen.

Heidi is deskundige infectiepreventie in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Nog voor de intelligente lockdown werd ingevoerd, kreeg ze corona en moest ze met het hele gezin in quarantaine. Hoe kijkt het thuisfront terug op deze bijzondere tijd? “Ik voelde me wel een beetje opgesloten.”

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: RTL Nieuws, NU.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden