null Beeld

PREMIUM

Dagboek Koen 26: “Werkelijk waar, wat een zielenpiet is die zwager van mij”

Koen heeft Babs bij zijn schoonzus en zwager afgeleverd in Amsterdam.

Na twee paradijselijke weken is ze er ineens weer: mijn schoonmoeder. Het kan dat ik het me inbeeld, maar ze lijkt me de hele tijd te volgen met zo’n blik van: wat jij me hebt aangedaan, dat vergeef ik je nooit.

Rosa is komen vertellen wat voor drama zich daar de afgelopen weken heeft afgespeeld en het was schrijnend. Werkelijk waar, wat een zielenpiet is die zwager van mij. Hij kan dan wel een dikke baan hebben maar hij is niks meer dan een slap onderkruipsel. Kijk, dat je van je demente schoonmoeder af wil daar kan ik nog inkomen – wie zit daar wel op te wachten? – maar dat je op zo’n laaghartige manier je schoonmoeder, je vrouw en je nichtje – mijn dochter! – behandelt, daar heb ik geen woorden voor.

We zitten meteen weer in de situatie van hiervoor en hoewel Maud weer is opgeladen – heeft ze geen idee over hoe dit de komende tijd moet. Ik zeg, Maud, nu moet je doorpakken. Doe gewoon net of je niks van alle problemen bij je zus weet, en zeg dat zo’n schema van 2 weken op, 2 weken af, prima voor jou zou werken. Dit vond ze te moeilijk. Maud kan slecht tegen strijd, en werkt zich liever kapot, dan dat ze de confrontatie met haar zus aangaat. “Oke,” zeg ik tegen haar, “dan gaan we het heel anders doen. Rosa komt voorlopig weer hier wonen en zij wordt betaald uit de pot van oma. Dat spreken we af voor een half jaartje en daarna zien we wel weer verder.”

Dat leek Maud wel een goede oplossing. Voordeel is dat Juliet en Marcel nu niet meer kunnen gaan muiten over dat we onze dochter uit de erfenis betalen voor de mantelzorg. Een win-win situatie. Het enige probleem was dat Rosa het ook moest willen volgens Maud. Ze dacht dat het nu geen goede timing was om het te vragen. Over een paar dagen zou ze met Rosa op pad gaan en het haar dan voorleggen. Ik zou zeggen: “Rosa, je hebt geen keus. Je hebt geen opleiding afgemaakt, je hebt geen werk en geen woning, dus.” Maar Maud denkt dat zo’n aanpak juist averechts zou werken. Prima hoe die vrouwen dat onderling regelen, als het maar geregeld wordt en ik zo vaak mogelijk naar mijn nieuwe boot kan. Maar dat laatste kan ik beter niet hardop zeggen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden