null Beeld

PREMIUM

Dagboek Koen 53: “Mauds strategie werkt, dat moet ik haar nageven”

Koen had niet verwacht dat Maud zo nuchter zou reageren op zijn aankondiging: we moeten praten.

Lees ook het Dagboek van Maud.

Ik heb geen kans meer gezien om naar Lot te gaan. Het is alsof de wolvin in Maud is ontwaakt, die permanent rondjes om mij heen loopt om me te beschermen en te bewaken. Zoals je wel eens in natuurfilms ziet wat instinct doet met roofdieren als ze hun roedel moeten behoeden voor een aanval van buiten. Zo beweegt Maud nu ook in de overlevingstand en kan ik geen kant meer op.

Ondertussen heb ik geen idee hoe het met Lot gaat want ze neemt haar telefoon niet op. Nadat ik de laatste keer ben weggegaan met het idee dat ik alles op zou gaan biechten om voorlopig bij Lot op de boot te gaan wonen, ben ik juist helemaal niet meer teruggekomen. Als ik eraan denk dat ze daar zit in haar eentje de feestdagen doorbrengt, voel ik me zo’n eikel dat ik niet gewoon Maud aan de kant kan duwen om in de auto te stappen en naar haar toe te rijden. Ik heb het natuurlijk wel proberen uit te leggen aan Lot op WhatsApp, maar ik zie dat ze mijn berichten niet leest. Heel raar maar na een paar dagen – waarin Maud me dwingt 'leuke' dingen met haar te doen en ik nauwelijks tijd heb om adem te halen lijkt het bijna of Lot een soort fantasie van mij is geweest en ze niet echt bestaat.

Maud’s strategie werkt dus wel, dat moet ik haar nageven, niet alleen mijn herinneringen aan Lot vervagen langzaam, ook het gevoel lijkt weg te ebben. Misschien heeft mijn vriend Maarten gelijk en zit ik in een midlife, maar van de andere kant, ik heb er niet voor gekozen dat Lot zwanger zou worden, of een relatie te beginnen. Het was letterlijk een soort lotsbestemming die ons samen heeft gebracht, en moet ik daar dan niet gewoon aan toegeven? Om dat het een van die tekens is die het leven gratis uitdeelt en waar je dan toch echt wat mee moet, omdat je anders de boot mist.

Ik voel mijn telefoon trillen in mijn broekzak. Even later nog een keer en dan nog een keer. Ik zit net met Maud aan een uitgebreid ontbijt. Zodra ik kan vlucht ik naar de wc. Het zijn berichten van Lot, precies zoals ik gehoopt had. In haar eerste appje schrijft ze: “Ik kan alleen maar concluderen dat je niks meer met me te maken wilt hebben.” Dan staat er: “Ik begrijp je, Koen, no hard feelings.” En haar laatste bericht: “Ik heb morgen een afspraak bij de abortuskliniek.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden