null Beeld

PREMIUM

Dagboek Maud 27: “Oma liep naakt rond terwijl Marcel aan het videobellen was met de directie”

Koen heeft Babs naar Juliet gebracht nadat Maud is ontploft tegen haar moeder. Eindelijk ervaart Maud weer vrijheid.

Na 2 weken vrijheid komt er plotseling weer een einde aan. Mijn zus staat voor de deur. “Het gaat niet langer, Maud.” Achter haar zie ik mijn moeder in de auto zitten. “Marcel en ik worden gek. We hebben er de ruimte niet voor. De kinderen zijn van slag doordat ze de aandacht moeten delen.”

“Welkom in mijn wereld”, zeg ik tegen haar. “We moeten een oplossing vinden.”“Eerst moet mama vooral uit de auto, vind je niet?” Als mijn moeder weer op haar kamer voor de tv zit – haar vertrouwde plekje – merk ik dat Juliet er meteen vandoor wil gaan. Zeker als Koen de kamer binnenloopt, verstrakt haar gezicht. Hoezo een oplossing vinden, denk ik bij mezelf. Je wilt gewoon van het probleem af. “Juul, ik denk dat het goed is om met elkaar te praten”, zeg ik tegen haar. Maar ze is niet meer tegen te houden. Voor ze de deur uitrent, zegt ze: “O ja, Rosa is gestopt met haar baan als au pair.”

Als Rosa, Koen en ik even later in de tuin zitten, vertelt Rosa: “Ze hadden de hele tijd ruzie met elkaar. Marcel is altijd al een arrogant type – zo iemand die zich beter voelt dan de rest – maar nu was hij helemaal niet meer te doen. In plaats van te dealen met de nieuwe situatie riep hij de hele tijd: ‘Ik ga ze aanklagen, dit is oudermishandeling! Ik ken een advocaat die hier een grote zaak in ziet, bla bla bla.’ Juliet moest het natuurlijk met hem eens zijn voor de goede vrede, maar tegelijkertijd vond ze het ook echt wel zielig voor oma.” Rosa neemt een slok van haar cola en praat weer verder. “Maar ze kan natuurlijk helemaal niet voor oma zorgen. Elke keer als er iets met oma aan de hand was, vroeg ze of ik het kon doen. Ik moest haar luiers verschonen, haar eten geven, haar onder de douche zetten. De kinderen – die op zich schatjes zijn – voelden natuurlijk aan dat hun ouders het niet onder controle hadden en gingen zich heel vervelend gedragen. Ik zou dan zeggen: ‘Nu kappen en doen wat ik zeg.’ Maar ja, ik ben natuurlijk niet hun moeder. Juliet is zo’n moeder van: ‘Schatje, waarom doe je dat nou, dat vindt mama niet leuk, hoor!’ Rosa zet een stemmetje op dat ik inderdaad ken van mijn zus en waarvan Koen en ik allebei in de lach schieten.

“Marcel zei tegen mij dat jij en papa niet sporen”, zegt Rosa

“Werkt Marcel nog steeds vanuit huis?”, vraag ik. “Ja, dat schijnt nog steeds verplicht te zijn vanuit zijn werkgever. En daardoor gebeurde ook het allerergste. Oma was naakt zijn kantoor ingelopen terwijl hij aan het beeldbellen was met de directie. Daarna was het huis echt te klein. Hij zei tegen Juliet dat Babs er nu uit moest, anders zou hij gaan. Dus toen heb ik Juliet geholpen om oma aan te kleden. Juliet moest huilen, dat vond ik wel zielig. Eigenlijk kan zij er ook niet zo veel aan doen, ze zit gewoon klem.” “Wanneer besloot jij dan te stoppen met je werk daar?” vraagt Koen. “Nou, toen Marcel tegen mij zei dat jullie niet spoorden. Dat was vlak voor Juliet met oma vertrok.” Koen lacht schamper. “Zei hij dat serieus?” “Ja, hij zei: ‘Juliet heeft mazzel dat ze mij is tegengekomen, anders was ze net zo achterlijk geworden als jouw ouders.’ Dat zei hij. En ja, toen heb ik mijn spullen gepakt.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden