null Beeld

Dagboek Maud 34: “Iedereen gaat een hekel aan me krijgen”

Suus twijfelt of het wel écht goed gaat met Maud. Als ze haar hiermee confronteert, is Maud in tranen.

Lees ook het Dagboek van Koen, de partner van Maud.

De lunch is uitgelopen en we hebben na vijf koppen thee nu ook maar een glas wijn genomen. Wat kon ik anders doen dan alles eruit gooien? Als ik Suus niet kan vertrouwen, wie dan nog wel? Na uren praten, waarbij ik het niet droog heb gehouden en regelmatig de wc in moest vluchten, zijn we bij de kern gekomen.“Vind je het goed als ik het probeer samen te vatten?”, vraagt Suus. “Jij bent star en vasthoudend in je gedrag, en dat is uit zelfbescherming.” Ik knik.

“Die houding komt enerzijds voort uit je schuldgevoel naar je moeder toe – zij heeft je altijd het gevoel gegeven dat je niet voldoet. In tegenstelling tot Juliet, die ze bejubelt. Daarmee kom ik op punt twee: je boosheid op je zus, Koen en zelfs je kinderen. Je voelt je door hen vaak niet serieus genomen en ze hebben kritiek vanaf de zijlijn. Jij vindt dat ze geen recht van spreken hebben als ze zelf niks of weinig doen.” Ik zucht. “Het lijkt wel alsof ik bij de psycholoog zit.” “Nee, dat is niet waar”, zegt Suus. “Een psycholoog analyseert van een afstand. Ik ben juist betrokken en heb het beste met je voor. Mag ik doorgaan?” “Doe maar.”

“Dus je bent gefrustreerd omdat jouw stem niet altijd gehoord wordt, maar jij ondertussen wel het meeste werk doet. Daarom heb je jezelf deze machtspositie toegeëigend. Jij bepaalt en daar is geen speld tussen te krijgen. Dit heeft gemaakt dat de hele familie in een status quo zit, inclusief jij. Je hebt het gevoel dat je niet meer van je standpunt kunt afwijken omdat je dat zo vurig bevochten hebt. Al kost het jouzelf nog altijd de meeste tijd en moeite. De toekomst zal niet veel beters brengen, want met je moeder gaat het alleen maar bergafwaarts. Dit betekent nog meer stress, nog meer zorg.” Suus neemt een slok wijn. “Het voordeel is dat je met niemand meer hoeft te overleggen. Jij bepaalt en iedereen moet zich daarin schikken. Het nadeel is dat je vooral jezelf ermee hebt, want iedereen gaat een hekel aan je krijgen.”

Ik verslik me in mijn wijn. “Pardon? Ik los juist alles voor iedereen op!” “Je bent bezig met een solotoer, Maud, en je bent precies op hetzelfde punt beland als twee jaar geleden, toen Koen en jij uit elkaar gingen. Julian liet nauwelijks nog iets van zich horen en…” “Dat doet hij nog steeds niet!” “Laat me uitpraten. Rosa stopte met haar studie en je zussenband met Juliet veranderde in een zussenstrijd.” Ik hef mijn glas en zeg cynisch: “Proost! En nu?”

“Nu is het tijd om een andere koers te gaan varen, om in de termen van je man te blijven. Het roer moet om als je er niet totaal alleen voor wil komen te staan, Maud.” Als ik thuiskom, zit Koen onderuitgezakt op de bank een serie te kijken. Hij is behoorlijk ontstemd omdat ik zo lang weg ben gebleven. Ik ga naast hem zitten, kus hem in zijn nek en zeg dat ik het licht heb gezien. Alles zal beter worden vanaf nu. Maar Koen staat op, zegt dat hij moe is en beent naar boven.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden