null Beeld

Dagboek van een coronatestlijn-telefoniste: “Dus je ziet Sara én je laat je testen?”

Het verborgen leed achter de deuren van huizen waar corona heerst. Het verdriet, de eenzaamheid, de onmacht. Maar ook het geluk wanneer blijkt dat je géén corona hebt. Als callcenter-medewerker bij de coronatestlijn hoort Petrie (50) alle emoties voorbij komen. Petrie neemt ons vanaf nu elke week mee in haar werk.

Online redactie Libelle

"Hoi, met Nicole uit Amsterdam. Ik bel omdat ik graag een test wil doen. Nou ja graag, dat doe ik natuurlijk niet graag, maar ik heb klachten dus het moet maar." Zo begint mijn eerste gesprek van vandaag. Als agent heb je verschillende diensten en mijn dienst begint aan het begin van de middag en duurt tot 20:00 uur.

Alleen op je verjaardag

De vrolijke stem van Nicole ratelt verder. "Omdat ik ook in de zorg werk en ik verkouden begin te worden, lijkt het me verstandig om mezelf te laten testen." Ik kan Nicole niet anders dan gelijk geven en na het stellen van wat standaardvragen, onder andere of ze met de auto of met de fiets naar een testlocatie komt, gaan we over op de persoonsgegevens check. Ik vraag naar haar achternaam, haar postcode en haar geboortedatum.

50 jaar

Ze noemt netjes alle gegevens op maar wanneer we bij haar geboortedatum komen, kijk ik verbaasd naar mijn scherm. ‘Je bent jarig!’, roep ik iets te hard en enthousiast door de telefoon. "En je wordt dan ook nog eens 50 jaar vandaag. Dus je gaat op je 50ste verjaardag een test laten doen?", concludeer ik.

Nicole beaamt dit. "Mijn dochter die al niet meer thuis woont zou langskomen, maar die heb ik toch maar afgebeld voor de zekerheid. Zij werkt ook in de zorg en ik moet er niet aan denken dat ik haar besmet en zij dan weer anderen aansteekt."

Sara

Ik denk terug aan mijn verjaardag afgelopen jaar. Ook ik zag toen Sara. Mijn kinderen hadden beloofd dat ik de grootste Sara in mijn voortuin zou aantreffen die dag. Ze wilden ook een dj laten komen voor het feest in de achtertuin en wel minstens honderd gasten uitnodigen. Een weekendje weg met het gezin leek mij fijner, maar niets van dit ging door. Corona had namelijk ook toen al zijn intrede gedaan.

Dansend het toneel verlaten

In die periode wilde ook mijn goede vriend Christiaan die kanker had, niet meer verder. Hij wilde dansend het toneel verlaten, zoals hij het zo mooi verwoorde. En als hij het dan toch voor het zeggen had, dan wilde hij 'graag' op Hemelvaartsdag gaan. "Maar laat dan net de hemel dicht zijn", grapte hij een week voor mijn verjaardag. "Dus ik heb besloten om dan maar de dag na Hemelvaart de aarde vaarwel te zeggen."

Afscheid

Ik werd boos op hem. Dat hij niet meer wilde, begreep ik wel. Maar dat hij dan net op mijn verjaardag moest gaan, vond ik belachelijk. "Hoezo?", vroeg Christiaan, ‘ik ga naar de hemel en jij wordt 50 jaar, dan hebben we toch samen een feestje!’ En zo werd mijn feest met honderd gasten inclusief dj en grote Sara een kleine borrel met vier vriendinnen en een afscheid van een goede vriend.

Dan ineens hoor ik Nicole alweer verder praten in mijn oor. "Weet je, ik blijf 'gewoon' nog een jaartje 49 en dan vier ik 'gewoon' volgend jaar mijn 50ste verjaardag", zegt ze resoluut. "En vanavond proost ik lekker 'gewoon' in mijn eentje op mezelf."

Ik beloof Nicole dat ik vanavond ook een glaasje zal inschenken en op haar zal proosten. En op het leven. En op wat meer liefde voor elkaar en dat we elkaar maar snel weer 'gewoon' mogen knuffelen.

Om privacyredenen zijn de namen uit dit stuk gefingeerd.

null Beeld

Petrie van Dorp (50) heeft een relatie met Peter, twee dochters (30 en 21), een zoon (18), een hond en een kat. Ze is auteur en columnist. Sinds een paar maanden werkt ze ook als callcentermedewerker bij de coronatestlijn. Gewoon, omdat ze graag haar steentje wil bijdrage aan de maatschappij. Elke week deelt Petrie haar ervaring op Libelle.nl.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden