null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dagboek van een scheiding – Deel 17: “Vinden nieuwe mannen me niet te oud?”

Jill (36) is 14 jaar getrouwd met Lars (39) en moeder van dochtertje Noor (9). Lars en zij zitten midden in een scheiding, en dan is haar vader ook nog eens ziek.

Getty Images/iStockphoto

We zijn met ons 3'tjes bij de dokter, mijn moeder, Caitlin en ik. Die benadrukt dat dementie zelden te maken heeft met erfelijkheid. Bij papa komt het hoogstwaarschijnlijk door ouderdom en risicofactoren. Zo beweegt papa inderdaad erg weinig en rookt hij. Ook mentaal daagt hij zichzelf weinig uit. Van puzzelen en spelletjes houdt hij niet, liever doet hij een middagdutje of is hij in gedachten verzonken. Verdorie. “Iedereen kan het krijgen. Echt. Er is weinig grip op,” troost de huisarts. Hij klopt zacht op mijn moeders hand. Ze snikt. “Ik vond hem wel vergeetachtig, maar hij wist het allemaal prima te verbloemen. En een uur later was hij weer zo helder dat ik het maar vergat. Weet hij het zelf, dokter? Beseft hij wat er gebeurt?” De arts knikt. Mijn moeder duikt verder in elkaar en pulkt uit haar handtas een papieren zakdoek.

Nieuw huis

Groter dan vandaag kan het contrast bijna niet zijn. Met opkomende hoofdpijn van alle verdriet, rijd ik weg bij mijn moeder. Op de autonavigatie tik ik voor het eerst mijn nieuwe adres in. Alles voelt zo dubbel. Zal mijn vader het nieuwe huis nog zien? Of krijgt hij amper mee wat er speelt in mijn gezin? Het huis zelf ligt maar 2 straten van Lars’ koophuis: mijn oude, vertrouwde stekkie. Nog 2 maanden woon ik bij Lars. Daarna trek ik definitief in mijn nieuwe huis. Eerst nog een paar weken klussen. De nieuwe wasmachine en droger zijn besteld, Noor en ik zochten samen haar nieuwe bed uit. Verhuizen zou sneller kunnen. Als ik haast maak zelfs binnen één maand. Maar dat wil ik niet. Over 5 weken wordt Noor 10. Lars en ik willen haar verjaardag samen vieren, deze laatste keer met ons 3'tjes in het oude huis. Dat is fijn voor Noor. En eerlijk gezegd ook voor mij. Het betekent dat we rustiger uit elkaar gaan. Noor zal zien dat we geen ruzie hebben. Actrice Gwyneth Paltrow noemde het ooit decoupling, een heus proces.

Kriebel

Voor de eerste keer sinds de oplevering open ik mijn nieuwe voordeur. Er trekt een kriebel door mijn buik wanneer ik me realiseer dat ik een naambordje moet bestellen. Jill en Noor, komt erop. Geen Lars. De kriebel verandert in een vluchtig gevoel van benauwdheid maar trekt dan weer weg. Ik wil dit. Ik wil niet meer leven als een stel studenten in één huis. Ik wil weer ademen. Lachen. Gek doen. En ook vrijen. De gedachte aan sex met een andere man beklemt me. Slechts 2 mannen kennen mijn lichaam beter dan enkel wat zoenen. Hoe zal dat zijn? Vinden ze me niet saai in bed? Mijn lichaam te oud? Tegenwoordig lijkt alles maar hipper en gekker te moeten. Je zou er bijna een complex van krijgen. Eerst maar eens stap één, denk ik. En met een verse kop thee in een papieren beker binnen handbereik zet ik de gehuurde behangstomer aan.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden