Dagmenu: crackers met paling- of forelfilet
Libelle Lijnt Lekker: dag 20
Begin de dag met kwark en home made muesli, neem een sinaasappel tussendoor, voor de lunch 3 heerlijk belegde crackers en als warme maaltijd een linzensoepje. (Jammer hè dat je al bijna klaar bent met lijnen?)
Ontbijt
Magere kwark met home made muesli
20 g gemengde ongezouten noten, in stukjes gehakt, ½ el gebroken lijnzaad, ½ el geraspte kokos en een snufje kaneel.
Lunch
Crackers met paling- of forelfilet en rode biet compote
3 crackers (vezelrijk of volkoren), ¼ gekookte rode biet, ½ Granny Smith, ¼ kleine rode ui, ¼ el zuivelspread (light), 1 tl balsamico, 120 g paling- of forelfilet, peper en zout.
Doe de rode biet, ui, zuivelspread en balsamicoazijn in de keukenmachine en mix tot er een gladde, dikke massa ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de appel in plakjes. Beleg de crackers met een plakje appel, een stukje paling en wat rode biet-compote.
Tussendoor
Eet een sinaasappel, een handje noten en selderijdip
Selderijdip
Snijd bleekselderij in stukjes van 10 cm en halveer ze in de lengte. Maak een dip van 1 el magere yoghurt of kwark en breng op smaak met kerriepoeder en wat verse bieslook.
Diner
Linzensoep
1 el olijfolie, 1 stengel bleekselderij (in grove stukken), ½ geschrapte winterpeen, 1 teen geperste knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1 blik linzen, 1 bouillonblokje, 1 blikje (70g) tomatenpuree.
Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui ongeveer 3 minuten op halfhoog vuur. Voeg de bleekselderij en de wortel toe en laat dat 3 minuten meebakken. Voeg knoflook en komijn toe en warm alles al roerend op. Voeg de linzen, een bouillonblokje en de tomatenpuree met 500 ml water toe. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. De soep is vrij dik; als je wilt kun je 'm nog aanlengen met wat bouillon. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.