Dagmenu: knolselderijschotel met humus
Libelle Lijnt Lekker: dag 21
Als ontbijt staan er vandaag crackers op het menu, voor de lunch een haringsalade en als diner een knolselderijschotel met kastanjechampignons.
Ontbijt
2 crackers (vezelrijk of volkoren) met zuivelspread light en een gekookt ei.
Lunch
Haringsalade
1 Hollandse nieuwe haring met uitjes, 2 kleine zoetzure augurken, 1/2 geschilde komkommer, 1 el mayonaise, 1 el kwark, 1 krop ijsbergsla.
Snijd de haringen en augurken in blokjes van een halve cm. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snijd de komkommer in blokjes van een halve cm. Meng de haring met de uitjes, de augurk, komkommer, mayonaise en kwark. Breng op smaak met peper en zout. Leg de haringsalade op de sla en genieten maar!
Tip:
Van de overgebleven sla en komkommer maak je eenvoudig een Hollandse salade door er een gekookt ei aan toe te voegen, wat uitjes fijn te snijden en een slanke dressing te maken van een beetje mayonaise en kwark.
Tussendoor
Een appel, wat noten en een kippenpootje
Diner
Knolselderij schotel met humus en kastanjechampignons
200 g knolselderij in blokjes van 1 bij 1 cm, 100 g kastanje champignons (gehalveerd), 2 el humus (kikkererwtenspread), 2 el geraspte 30+ kaas, 25ml water, 2 el olijfolie.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de knolselderijblokjes in 6 minuten beetgaar. Bak de champignons in een wok of koekenpan. Doe de kastanjechampignons, de voorgekookte bleekselderij, humus en water in een ovenschaal en mix dit goed door elkaar. Strooi de geraspte kaas over het gerecht en doe de ovenschaal 5 tot 8 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de champignons en knolselderij blokjes gaar zijn.
Beeld: Louis Lemaire