null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dankzij deze kleine aanpassingen geef je nooit meer te veel geld uit

De financiën op orde hebben biedt rust en overzicht. Deze kleine aanpassingen geven controle op je uitgaven én besparen al snel flink wat geld.

Getty Images/iStockphoto

Vergelijken

Vanaf 13 november zijn alle zorgpremies voor 2021 bekend. Door over te stappen naar een andere ziektekostenverzekeraar kun je jaarlijks honderden euro’s besparen. Vergelijkingssite Independer zet alle zorgpremies op een rij zodat je snel de goedkoopste keuze kunt maken.independer.nl

Dag dubbele verzekeringen

Veel Nederlanders zijn dubbel verzekerd en betalen daardoor te veel premie. Vooral de reisverzekering is berucht: daaronder vallen vaak ook medische kosten in het buitenland die in veel gevallen al zijn gedekt door de reguliere ziektekostenverzekering. Alleen voor landen met een dure gezondheidszorg, zoals de Verenigde Staten, Japan of Zwitserland, is het slim om extra buitenlanddekking af te sluiten.

Uitgaven digitaal bijhouden

Met een (digitiaal) huishoudboekje houd je makkelijk je uitgaven bij. Op internet staan huishoudboekjes die uitgaven automatisch indelen in categorieën. Bijvoorbeeld bij banken, maar er zijn ook apps: CashFlow, MijnGeldzaken en Simpel Huishoudboekje. Op wijzeringeldzaken.nl staat een handig overzicht. Als je het een tijdje volhoudt, is het mogelijk om inkomsten en uitgaven te vergelijken met het jaar daarvoor en zo waar nodig bij te sturen.

Word een kasboek-pro

 • Houd het kasboek over een langere periode bij, bijvoorbeeld een jaar. Pas dan ontstaat een goed inzicht.
 • Neem alle uitgaven mee, niet alleen de grote. Soms zit het probleem juist in een optelsom van al die kleine uitgaven.
 • Wees eerlijk, laat geen uitgaven weg omdat het eenmalige uitspattingen zijn.
 • Stuur tussentijds bij. Een kasboek laat goed zien of je hierin slaagt.

Schulden-check

Op afbetaling kopen, rood staan, leningen en betalingsachterstanden: het valt allemaal onder schulden hebben. En schulden kosten geld. Pak daarom een groot wit vel en verdeel dit in de volgende vakken: doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, roodstand, creditcards, postorderkredieten, leasecontracten, aankopen of afbetaling, hypotheken en leningen bij familie en vrienden. Verdeel de schulden over de vakken. Noteer daarna de rente, eventuele andere kosten, de looptijd en het maandelijkse aflosbedrag. Los eerst de schulden af die echt problemen kunnen veroorzaken, zoals een huurachterstand of onbetaalde energierekening. Los daarna de leningen met de hoogste kosten af. Dat is nog best een rekensom, want ook de looptijd van de lening telt mee: met een lage rente maar een lange looptijd, kun je toch nog heel duur uit zijn.

Minder, minder, minder energie

 • Een gezin van 4 personen kan ruim €300,- per jaar besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Want behalve een gunstig tarief, krijg je ook vaak een welkomstkorting. De Energievergelijker op de website van de Consumentenbond berekent hoeveel overstappen oplevert
 • Betaal niet elke maand klakkeloos de energierekening, maar kijk goed wat erop staat om verrassingen te voorkomen. Op pricewise.nl staat een uitleg over de opbouw van de energierekening.
 • In een goed geïsoleerd huis is stoken minder nodig. Vooral met isolatie van vloeren, daken en buitengevels en met dubbel glas zijn flinke besparingen te behalen. Voorbeeld: de spouwmuren van een hoekwoning isoleren kost zo’n €2000,- maar bespaart jaarlijks circa €550,- aan energie.
 • Een gemiddelde verwarmingsketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Maar het kan slim zijn om de oude cv-ketel eerder de deur uit te doen. Verwarmingsketels worden namelijk steeds energiezuiniger. Bovendien gaat het rendement van energieketels omlaag als ze bijna aan het einde van hun levensduur zijn.

6x besparen met een app

 1. Scoupy: de app biedt acties aan waarbij het aankoopbedrag gedeeltelijk of soms zelfs voor 100% is terug te vragen door heel eenvoudig de kassabon te uploaden.
 2. Too good to go: via deze app verkopen restaurants, supermarkten en tankstations tegen een scherpe prijs producten die bijna over de datum zijn.
 3. Peerby: een platform om spullen te lenen of te huren van de buren waardoor zelf aanschaffen niet nodig is.
 4. Reclamefolder: reclamefolders doorspitten hoeft niet meer, deze app zet alle aanbiedingen op een rij.
 5. Benzine-Jip: overzicht van de prijzen van alle benzinestations in de buurt.
 6. Hiiper: maak een boodschappenlijstje en deze app laat de aanbiedingen bij de supermarkten in de buurt zien.

Het voordeel van het goede doel

Kies een goed doel uit en word vaste donateur. Voordeel daarvan is dat de giften kunnen worden afgetrokken in de belastingaangifte. Er zijn wel wat voorwaarden: je moet 5 jaar lang een vast bedrag naar een goed doel overmaken en hiervoor een schenkingsovereenkomst ondertekenen. Een voorbeeld is te vinden op belastingdienst.nl.

3x ongemerkt sparen

 1. Koopzegels erbij? Zeg niet te snel nee, want supermarktzegels leveren een hoger rendement op dan de gemiddelde spaarrekening: meestal rond de 5%, soms zelfs meer. Omdat het elke keer om een klein bedrag gaat, mis je het geld nauwelijks.
 2. Spaar elke dag €1,- in een potje of automatisch op een spaarrekening.
 3. Handig: Pinsparen bij ABN Amro. Bij elke betaling of geldopname met je pinpas, wordt een vast percentage afgeschreven van de betaalrekening en op de spaarrekening gestort.

Tip: Maak een ‘leukpotje’

Suze Maclaine Pont (45), budgetcoach voor ondernemers:

“Veel vrouwen voelen zich schuldig als ze iets voor zichzelf kopen, zoals kleding of iets voor in huis. Mijn tip is om een speciale rekening te openen voor leuke dingen. Het geld dat daarop staat, mag je helemaal besteden aan leuke dingen voor jezelf zoals uit eten gaan, naar de sauna of schoenen die je niet echt nodig hebt. Zo’n potje schept ook duidelijkheid: als het op is, is het op en moet je tot de volgende maand wachten voor je weer uit eten kunt. Hoeveel je op deze rekening stort, hangt af van je budget. Al is het maar een paar euro per maand die je besteedt aan een wijntje of een ijsje, je kunt er dan wel zorgeloos van genieten.”

Tekst: Irene van den Berg. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden