null Beeld

Dat wordt smullen: babka met chocola

Babka met chocola: een bakproject voor regenachtige dagen. Omdat het maken van twee babka’s ongeveer evenveel werk is als eentje, kun je er het beste meteen twee maken. Je kunt ze een paar dagen lekker houden of er een invriezen, dat gaat ook heel goed.

Dit zijn de ingrediënten voor babka:

Het deeg:

  • 530 g bloem
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 7 g instant gist
  • 3 eieren
  • 80 ml water
  • 1 tl zout
  • 150 g boter.

De vulling:

  • 130 g 70% pure chocolade
  • 120 g boter
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 30 g cacaopoeder
  • rasp van 1 onbespoten sinaasappel
  • 2 el cacaonibs (optioneel).

Ook nodig:

  • staande mixer
  • 2 cakevormen van ca. 1½ l
  • bakkwast plasticfolie
  • bakpapier.

Zo maak je deze babka met chocola

  1. Doe de bloem, suiker en gist in de kom van de mixer met de eieren en het water. Meng met de deeghaak tot er een deeg ontstaat.
  2. Laat de mixer langzaam draaien en voeg het zout en dan de boter lepel voor lepel toe. Blijf mixen tot de boter helemaal is opgenomen, dat kan even duren.
  3. Verhoog de snelheid van de mixer en laat 10 min. kneden. Schraap tussendoor af en toe het deeg langs de zijkanten naar beneden.
  4. Na 10 min. moet het deeg iets loslaten van de kom. Gebeurt dat niet, doe er dan 1 el bloem bij.
  5. Vet een ruime kom in met olie, stort het deeg erin en dek af met plasticfolie. Zet het liefst een nacht in de koelkast. Korter kan ook, maar het deeg is veel gemakkelijker te hanteren na een nacht koelen. Het deeg zal na die nacht ongeveer een half keer zo groot zijn.
  6. Maak de vulling door de chocolade met de boter te smelten tot een glad mengsel. Roer de suiker, cacao en sinaasappelrasp erdoor.
  7. Vet 2 cakevormen in met olie of boter. Bedek de bodem van de vormen met een op maat geknipt stuk bakpapier en vet dat ook in. Verdeel het gekoelde deeg in twee stukken. Laat de ene helft in de koelkast en ga verder met het andere. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25 cm breed en 30 cm lang.
  8. Verdeel de helft van het chocolademengsel over het deeg, laat rondom ca. 2 cm vrij. Bestrijk de korte zijde die het verst van je af is met wat water. Rol het deeg van u af op tot een dikke worst. Gebruik het natgemaakte stuk deeg om de rol vast te plakken.
  9. Bestuif een blad of bord met bloem. Leg de rol deeg erop en zet een kwartier in de vriezer. Herhaal dit met het andere stuk deeg.
  10. Snijd een plakje van de boven- en onderkant van de rol deeg af (dit gebruik je niet) en snijd de rol in de lengte door de helft. Leg ze naast elkaar op uw bebloemde werkblad, met de snijkant naar boven. Knijp de bovenkanten van het deeg samen. Til het ene stuk voorzichtig over het andere, zodat u een soort vlecht maakt. Probeer de snijkant naar buiten te draaien, want die is het mooist. Als dit een beetje rommelig lijkt geeft dat niets, het ziet er straks hoe dan ook prachtig uit.
  11. Leg de gedraaide deegrol voorzichtig in de ingevette cakevorm. Herhaal dit met de tweede babka. Dek de babka’s af met een schone, vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  12. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de babka’s in het midden van de oven en bak ze 25-30 min. Als ze gaar zijn, kun je er met een satéprikker gemakkelijk doorheen prikken en zit er geen deeg meer aan. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt.
  13. Maak terwijl de babka’s in de oven staan een simpele suikersiroop door 80 ml water met 75 g suiker aan de kook te brengen. Laat koken tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur, laat iets afkoelen. Bestrijk de babka’s met de suikersiroop zodra ze uit de oven komen en laat ze afkoelen op een rek.

Bereiden: 1 uur. Wachten: 8 uur + 1 uur. Bakken: 30 min. Kcal: 225 p.s.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst en receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Noni Kooiman.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden