Gilze-Rijen, 050-05-2021, Davina Michelle Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Gilze-Rijen, 050-05-2021, Davina MichelleBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Goede actie

Davina Michelle treedt alleen op bij Formule 1 in Zandvoort als de ándere artiesten die komen wel betaald krijgen - en dit is waarom

Al een paar dagen klinkt er rumoer rond het al dan niet aanwezig zijn van verschillende artiesten én of zij betaald krijgen bij de Formule 1 in Zandvoort volgend weekend. Davina Michelle zou onbetaald komen om het volkslied te zingen, maar heeft besloten dat alleen te doen als de andere artiesten die optreden wél betaald krijgen. We leggen uit wat er precies aan de hand is.

Mirna WiggersBrunopress/Patrick van Emst

Verdienen als artiest

Laten we beginnen met uitleggen dat het, tegen de verwachting in, best gebruikelijk is om als artiest gevraagd te worden om op te treden voor een dergelijk groot evenement zónder dat je daarvoor betaald krijgt. Je wordt dan betaald in publiciteit en publiek, zo luidt het argument vaak. Dit is een probleem dat al decennia speelt, maar de laatste dagen is de discussie nog eens kracht bijgezet.

Willekeur

Dat zit zo. Afgelopen weekend liepen in verschillende grote steden duizenden mensen op straat om op een vreedzame manier te protesteren tegen de willekeur in het coronabeleid dat er is volgens hen. Het gaat dan met name om het contrast tussen enerzijds bijvoorbeeld volle stadions voor voetbalwedstrijden, en anderzijds de lege concertzalen omdat optredens nog steeds niet echt door kunnen gaan.

Unmute us

Joshua Nolet, de leadzanger van de band Chef’Special, liet weten teleurgesteld te zijn in de échte impact van de actie, die Unmute us heette. Reactie uit politiek Den Haag bleef uit. Wat hij wel kreeg, was een brief van prins Bernhard, deeleigenaar van de racebaan in Zandvoort en daarmee deel van de organisatie van de Formule 1-wedstrijd die daar volgend weekend gereden wordt.

Gratis optreden

In die brief werd gevraagd of Chef’Special wilde optreden. “Voor 0 euro. Van al het geld dat ze hebben in de organisatie, alle bedragen die op de lijst staan, hadden ze voor een optreden niks over. Dat steekt”, zegt Joshua in een openhartige video op Instagram. Het is in het bijzonder pijnlijk omdat de afgelopen anderhalf jaar een groot deel van de inkomsten van niet alleen hun eigen band, maar ook van alle andere artiesten, lichttechnici, geluidsmannen, et cetera zo goed als verdwenen door de coronacrisis.

Contrast

Naast dat het steekt dat er een uitzondering gemaakt wordt voor het organiseren van een meerdaags evenement met duizenden toeschouwers en een camping, terwijl alle festivals en concerten deze zomer niet door konden gaan, had de organisatie zelf niet door dat op dit moment een band vragen om gratis op te treden een beetje een gekke actie was. Dat schoot enorm veel mensen in het verkeerde keelgat.

Davina Michelle

Dat zag ook Davina Michelle, samen met haar management. Davina zou gratis optreden om het volkslied te zingen, wat gebruik is bij Formule 1-races. Maar nu heeft zij besloten dat alleen nog maar te doen als alle andere deelnemende artiesten wél betaald gaan krijgen. Een mooi statement, vinden veel mensen op sociale media en ook andere artiesten zijn blij met de actie.

Prins Bernhard

Overigens heeft prins Bernhard spijt van het versturen van de uitnodiging naar Chef’Special, maar Joshua heeft laten weten dat het hem niet zozeer gaat om de specifieke uitnodiging. Het ging hem meer om het hele probleem van de willekeur in het coronabeleid dat er volgens hem en veel andere artiesten is, én het feit dat er niet betaald wil worden voor de optredens van artiesten.

Aandacht

Will Maas, voorzitter van musicivakbond NTB, is blij dat er eindelijk aandacht lijkt te zijn voor het probleem. Hij zegt daarover het volgende tegen Nu.nl: “Op sociale media buitelen de mensen over elkaar heen om hun afschuw uit te spreken, en terecht. Ik ben heel benieuwd wat de demissionaire regering hiervan vindt.”

Bron: Nu.nl, Instagram.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden