null Beeld

De 16-jarige dochter van Marleen (54) is model: “Modellenwerk heeft haar op een positieve manier gevormd”

Op Videoland is Picture Perfect, de documentaire over het leven van kindermodel Summer de Snoo, te zien. Het elfjarige model en haar ouders kregen een hoop kritiek te verstouwen; zo zou kindermodellenwerk kinderarbeid en exploitatie zijn. Ook Jade (16), de dochter van Marleen Zwartkruis (54) is kindermodel.

Online redactie Libelle

Marleen: “Als het gaat om modellenwerk bij kinderen wordt kinderarbeid er al snel bijgehaald. Ik begrijp dat niet zo. Kinderen die aan topsport doen, trainen dertig uur per week. Is dat anders? Modellenbureaus houden goed het maximaal aantal uur dat kinderen mogen ‘werken’ in de gaten en als ouder doe je dat uiteraard ook. En daarbij, kinderen dwingen om voor de camera te staan werkt echt niet.”

Model in de luiers

“Jade deed al modellenwerk toen ze nog in de luiers zat. Als klein meisje had ze al een enorme bos oranje krullen en daar sloegen fotografen en scouts op aan. Op straat en in de speeltuin werden we herhaaldelijk aangesproken en ik dacht: ‘laten we het een slinger geven’. En dat ging meteen behoorlijk los. Ze heeft veel fotoklussen gedaan voor grote merken, modeshows, losse producties voor tijdschriften en televisiecommercials. Ze vond en vindt het ontzettend leuk. Toen ze wat ouder werd, koos ze zelf welke klussen ze deed. En dat baseerde ze dan vooral op de kleding; als ze die niet mooi vond deed ze het niet.”

Fanatieke ouders

“Ik heb ouders gezien die allerlei trucs uithalen om hun kind voor de camera te krijgen, met als resultaat huilende en stampvoetende kinderen. Een kind moet zelf willen, anders levert het voor niemand iets op. Ouders kunnen heel fanatiek zijn. Bij castings zie je sommige ouders andere kinderen screenen. Je ziet ze denken: ‘is dat een concurrent voor mijn kind of niet?’”

Niet lang genoeg

“Jade is nu zestien en zit tussen kindermodel en volwassen model in. Voor het grote werk, wat haar droom is, is ze nog niet lang genoeg. Ze is 1.70 m en de minimale lengte voor een catwalk model is 1.73 m. Ze staat ingeschreven bij twee modellenbureaus en verschillende andere bureaus hebben aangegeven met smart te wachten tot ze lang genoeg is.”

Honderd euro of een speelgoedbon

“Het geld dat Jade verdient staat op een aparte rekening. Daar kan ze tot haar achttiende niet bij. Ik ben niet heel vermogend en kan dankzij die rekening af en toe wat extra’s voor haar doen. Laatst wilde ze graag een mooie fotocamera, die mag ze daarvan kopen. Als ze achttien is, is het geld voor haar. Jonge kinderen kennen de waarde van geld niet. Als ik Jade vroeg of ze honderd euro of een speelgoedbon van vijfentwintig euro wilde, dan ging ze voor die bon. Of een klus nou honderd euro of duizend euro oplevert, kinderen beseffen dat niet. Dat hoor je Summer in de documentaire ook een aantal keer zeggen: ‘hou nou eens op over dat geld. Geld interesseert me niet.'"

Modellenwerk

"Het is geen verdienste als je een knap gezichtje hebt. Dat heb je of dat heb je niet. Modellenwerk is ook afhankelijk van wat er leeft in de maatschappij. Er worden nu bijvoorbeeld meer donkere modellen geboekt dan vroeger. Jade wordt veel gevraagd omdat ze met haar dubbelbloed wat extra kleur geeft aan het geheel. Het werk heeft haar veel opgeleverd: mooie ervaringen die haar hebben gevormd tot wie ze nu is. Ze heeft geleerd wat ze wel en niet wil, dat ze niet met iedere fotograaf of klus akkoord hoeft te gaan en dat ze kritisch mag zijn. Al loopt ze absoluut niet naast haar schoenen. Het is een gekke wereld en een apart vak, maar ze weet dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan een mooi koppie.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Annemieke Riesebos. Foto: Helene Wiesenhaan.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden