null Beeld

De 5 populairste Nederlandse vrouwen in Duitsland

Chantal Janzen, Sylvie Meis, Linda de Mol. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn populair in Duitsland. Wat is de top 5 van populairste bekende Nederlandse vrouwen in Duitsland? En waarom scoren zij zo goed bij onze oosterburen?

Helene van Santen

Presentatrice Chantal Janzen heeft afgelopen vrijdag haar debuut gemaakt op de Duitse televisie. The voice kids trok ruim 3 miljoen kijkers. Ze is niet de enige Nederlandse die goed scoort bij onze oosterburen.

Een tikkie exotisch

Hoe komt het dat Nederlanders zo in trek zijn in Duitsland? "De Duitsers zien Nederlanders als heel los", vertelt Jeroen Wollaars, NOS-correspondent in Berlijn. "Duitsland is een formeel en conservatief land. Nederlanders zijn vrijer, losser. In Nederland wordt veel innovatieve televisie gemaakt, door bijvoorbeeld John de Mol. Dat wordt gewaardeerd in Duitsland, waar de televisie vaak saai en degelijk is." Jeroen Akkermans, RTL-correspondent in de Duitse hoofdstad, vult aan: "Nederlanders hebben in Duitsland al snel een streepje voor. We gaan door voor een tikkie exotisch, maar blijven herkenbaar als de Duitsers zelf."

Het Vlaams

Ook vinden Duitsers het accent van Nederlanders leuk, vertellen de correspondenten. "We klinken leuk", vertelt Jeroen Wollaars. "Het is zoals wij het Vlaams ervaren. Ik krijg hier in Berlijn vaak van mensen te horen: Wat praat je leuk!" Jeroen Akkermans: "We spreken Duits met een 'warm' en daarom gewaardeerd accent. 'Jullie spreken de scherpe kantjes van het Duits af, alsof jullie de taal zingen', zei een Duitse vriend me eens. Niet altijd correct, maar wel prettig in het oor."

De top 5 van Nederlandse sterren in Duitsland van de afgelopen jaren:

1. Chantal Janzen

null Beeld


Het nieuws dat de blonde presentatrice (op de foto met haar co-presentator Thore Schölermann) in Duitsland aan de slag zou gaan, werd enthousiast ontvangen bij onze oosterburen. Ze werd meteen 'de nieuwe Linda' genoemd. "Ze wordt op handen gedragen", vertelt Jeroen Wollaars. Na de eerste uitzending van The voice kids prees de Duitse krant Bild haar goede Duits en haar uitstraling. "Chantal kan onverbiddelijk zijn, maar ze heeft ook iets van het buurmeisje", aldus Jeroen Akkermans.

2. Sylvie Meis


Ze kwam naar Duitsland als de 'vrouw van' voetballer Rafael van der Vaart, maar al snel maakte Sylvie Meis furore als presentatrice op de Duitse televisie. Ze was jurylid in Das Supertalent en Deutschland sucht den Superstar en presenteerde Let's dance. Toen ze in 2013 scheidde van Rafael, was de sexy presentatrice het gesprek van de dag in Duitsland. De roddelbladen stonden er, net als in Nederland, vol mee.

3. Koningin Máxima

null Beeld


Onze koningin is erg geliefd in Duitsland. Begin vorig jaar kreeg Máxima de Duitse Mediaprijs 2013 uitgereikt. En begin dit jaar kwam ze als meest geliefde vrouw uit de bus bij een enquête van het vrouwenblad Frau im Spiegel. Al moest ze die eer delen met de Zweedse prinses Victoria. "De Duitsers zijn dol op ons Koningshuis", vertelt Jeroen Wollaars. "Zelf hebben ze geen koninklijke familie, dus richten ze zich op die van ons. Toen Máxima de Duitse Mediaprijs kreeg, waren veel Duitsers ook teleurgesteld dat ze haar dankwoord in het Engels deed, en niet in het Duits."

4. Linda de Mol

null Beeld


Jarenlang presenteerde Linda de Mol veelbekeken shows op de Duitse televisie, waaronder Wetten, dass..? (op de foto samen met de Amerikaanse acteur Denzel Washington in dit programma). Ze trok ook wekelijks miljoenen kijkers met Traumhochzeit, de Duitse versie van Love letters. Haar lach is zowel in Nederland als Duitsland geliefd.

5. Tooske Ragas

null Beeld

Ook Tooske Ragas was – net als Sylvie Meis – te zien in het populaire programma Deutschland sucht den Superstar. En in 2010 was ze co-host in de eenmalige tv-show Deutschland gegen Holland.

Beeld: Daniël Maissan (bovenste foto), ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden