null Beeld

De 6 eigenschappen van succesvolle mensen

Succes zit 'm niet in wát je wil worden, maar hóe je daar komt, aldus pedagoog Ken Bain. In zijn boek What the best college teachers do onderscheidt hij 6 eigenschappen die leiden tot meer succes.

MH

Het is natuurlijk een beetje een open deur, maar daarom nog niet minder waar: alle studenten zijn anders. Zo heb je het type liever lui dan moe, de streber (die gaat huilen als 'ie een 9 haalt in plaats van een 10) en de student die alle leerstof op zichzelf betrekt waardoor hij het verhaal in zijn eigen woorden kan navertellen.

De 6 eigenschappen van succesvolle mensen

Volgens Ken Bain is vooral die laatste groep succesvol – allereerst in de schoolbanken, maar ook daarna. Jong of oud, druk of verlegen, feitelijk of creatief: ze hebben een paar belangrijke eigenschappen die bepalend zijn voor hun succes.

  • Succesvolle studenten (en dat succes zet zich ook na hun studie voort) zijn heel erg nieuwsgierig en buitengewoon geïnteresseerd in hun omgeving. Omdat ze zich altijd afvragen hoe bepaalde dingen zich verhouden ten opzichte van hun eigen leven, krijgt de leerstof een extra dimensie voor ze. Hoge cijfers zijn leuk, maar geen doel op zich.
  • Succesvolle studenten zijn niet bang om fouten te maken. Ze weten dat als er ergens een plek is om dat te doen, het in de schoolbanken is. Bovendien kunnen ze dan hun improvisatievermogen testen. En hoe beter ze kunnen improviseren, hoe meer ze ervan leren.
  • Succesvolle studenten zijn niet geïnteresseerd in de medische encyclopedie omdat hun vader of moeder graag wil dat ze dokter worden. Hun interesse is persoonlijk: alles wat bruikbaar is in het leven, is interessant. De vragen die succesvolle studenten stellen worden door hun eigen leven ingegeven. En om die reden is het antwoord ook veel belangrijker voor ze.
  • Succesvolle studenten wil weten waaróm iets is zoals het is en stellen daar vragen over. Dat zijn dus eigenlijk altijd grote vragen, dingen als 'waarom ben ik op aarde', 'hoe is leven op aarde mogelijk' en 'wat betekent intelligentie'. Vragen waar geen simpele antwoorden op bestaan.
  • Succesvolle studenten hebben relatief veel empathisch vermogen, waardoor ze zich heel goed in andere mensen kunnen verplaatsen. Vreemd of ongewoon gedrag is in hun ogen dus al snel begrijpelijk.
  • Succesvolle studenten stellen zichzelf duidelijke doelen en gaan daar vervolgens recht op af. Als ze bijvoorbeeld iets lezen over een bevolkingsgroep die wordt uitgebuit, zou het zomaar kunnen dat hun levensdoel (die mensen helpen) op dat moment wordt bepaald.

Een mooi voorbeeld van empathische studenten? Bekijk deze video. Hartverwarmend!

Goed nieuws: van slapen word je ook héél succesvol!

Bron: Time.com. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden