null Beeld

De állerlaatste ‘De wereld draait door’: dít vonden kijkers van de uitzending

"Het avontuur zit er op. 15 jaar De wereld draait door, fijn dat u keek", sloot Matthijs van Nieuwkerk vrijdag zijn allerlaatste uitzending af. Een pijnlijk moment voor velen.

Daphne Dorgelo

In de laatste uitzending was Marc-Marie Huijbregts aanwezig als tafelheer, die al sinds de start van DWDD op vrijdag naast Matthijs van Nieuwkerk zit. Samen haalden ze herinneringen op van de afgelopen jaren in een studio zonder toeschouwers. 'Toch wel sneu dat DWDD moet eindigen met zonder publiek', schrijft een zekere Joran op Twitter.

10 oktober 2005

'Nooit meer vaste prik 19-20 uur', schrijft Greetje nadat de DWDD-landkaart op het scherm zwart werd. De eerste uitzending van DWDD was op 10 oktober 2005. Van Nieuwkerk en Francisco van Jole wisselden elkaar toen tot het einde van het jaar af. Van 2006 tot 2008 presenteerde ook cabaretier Claudia de Breij. Daarna zagen we verschillende presentatoren, waaronder Menno Bentveld, op de maandagavond.

In 2014 verhuisde het programma van NPO3 naar NPO1 en van 19.30 naar 19.00 uur. En zo kwamen de herkenbare onderdelen LuckyTV, de muziekoptredens en De TV Draait Door vanzelf in beeld.

Herinneringen en muziek

De presentator wilde het programma, anno maart 2020, op een mooie manier afsluiten: met herinneringen, een uitvoering van Aretha Franklins Respect, Turn Turn Turn van The Byrds gezongen door Ilse DeLange en een afscheidslied door Henny Vrienten. De intieme setting was in eerste instantie niet de bedoeling: dat gebeurde vanwege de huidige coronacrisis. De cameramedewerkers en gasten zouden te veel mensen tegelijk in de studio zijn. "De afgelopen 2 weken waren ingewikkeld. Ik mis mijn dream team. We zouden elkaar huggen. Zij zitten nu thuis", zegt Van Nieuwkerk zichtbaar treurig.

Intieme setting

De afgelopen 2 weken is het programma opgenomen zonder publiek en moesten alle plannen die het team had voor de allerlaatste aflevering omgegooid worden. Van Nieuwkerk benoemde meerdere keren hoe bizar dat voor hem is. Maar op Twitter werd zelfs daar een positieve draai aan gegeven: 'Ik kan hier uren naar kijken: Matthijs en Marc-Marie die herinneringen ophalen in de intieme setting van die lege studio.'

Ook anderen hebben enkel lovende woorden voor Matthijs van Nieuwkerken en z'n team van De wereld draait door: 'Misschien is dit 'kleine' afscheid wel mooier dan een groots.' En: 'Geen originele opmerking, maar wél een zeer gemeende: wat ga ik dit programma onwaarschijnlijk missen. Bedankt Matthijs en iedereen voor én achter de schermen bij DWDD.' Meerdere keren klinkt het: 'Dank voor 15 mooie jaren. Ik ga jullie missen.'

De uitzending

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: BNNVARA

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden