null Beeld

De belangrijke reden waarom #zorgpersoneel nu trending is op Twitter

Nadat het coronadebat op woensdagavond in tumult eindigt en 'de coalitie letterlijk is weggerend', is de hashtag #zorgpersoneel trending op Twitter. Maar waarom is dat? Libelle praat je bij. 

Renée Mulckhuijse

De hele dag kwamen Kamerleden bijeen voor het zogeheten coronadebat. Maar toen puntje bij paaltje kwam en er gestemd moest worden over salarisverhoging voor het zorgpersoneel, waren er ineens niet genoeg Kamerleden present. Tot grote ergernis van de oppositiepartijen.

Salarisverhoging voor zorgpersoneel

Geert Wilders pleit voor salarisverhoging voor het zorgpersoneel. Maar om een hoofdelijke stemming te houden, heb je 76 Kamerleden nodig. Op het moment dat de stemming moest plaatsvinden waren er nog 'maar' 62. Schandalig, aldus sommige politici.

Wilders: "De coalitie is massaal weggelopen, dat is een schande." Het wekte ook woede op bij Jesse Klaver van GroenLinks. "Collega's die weglopen zodat we geen quorum hebben, dat is ronduit ondemocratisch." Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher is hier niet over te spreken.

Andere kant van het verhaal

Maar wat is de andere kant van het verhaal? D66-Kamerlid Paul van Meenen vertelt op Twitter dat er niet eens een stemming over de salarisverhoging van het zorgpersoneel plaats kon vinden. Dat heeft namelijk alles te maken met de huidige maatregelen omtrent het coronavirus.

"Onzin! Dit is de regel die de Kamer zelf heeft vastgesteld over hoofdelijke stemmingen", schrijft hij bij de volgende tweet. De Kamer zou zelf hebben vastgesteld dat er meer tijd nodig is om een hoofdelijke stemming te plannen, en dat het niet zo snel kan zoals Wilders gisteren probeerde.

Reacties op Twitter

De reacties op Twitter zijn niet mals. Met #zorgpersoneel laat menig gebruiker van zich horen.

Motie over zorgbeloning weggestemd

Ondanks dat ze er op woensdag niet uitkwamen in Den Haag en er nog geen stemming kon plaatsvinden, is het belangrijk om te weten dat de motie over de zorgbeloning na drie keer stemmen alsnog is weggestemd. Dat gebeurde in juni al toen 73 leden tegen stemden en 71 voor. Daardoor hoeft het kabinet niet te zorgen voor een betere structurele beloning voor het zorgpersoneel. Wel werd er eerder een bonus toegezegd.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden